AAA

PREGLED-OMS | 28.11.2018 13:20

UNDP: Javno predstavljanje inovativnih klimatski pametnih rešenja i poslovnih modela


U okviru Belgrade Venture forum-a, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su danas javno predstavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela u oblasti borbe protiv klimatskih promena, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene".

Domaći i medjunarodni investitori imali su priliku da se upoznaju sa 12 timova i njihovim inovativnim tehnološkim rešenjima i poslovnim modelima u oblastima kao što su: proizvodnja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, poboljšanje upravljanja otpadom, izgradnja pametne gradske infrastrukture, proizvodnja novih vrsta biomase, uvodjenje inovativnih novih materijala i urbana e-mobilnosti.

"Danas smo predstavili inovativna tehnološka rešenja i poslovne modele koji su se pokazali kao najzreliji za primenu u praksi. Naši inovatori, pioniri u oblasti klimatskih promena su važan resurs za Srbiju. Inovacije su ključni faktor konkurentnosti preduzeća, a sa nacionalnog aspekta one su pokretač privrede, rasta bruto društvenog proizvoda i zapošljavanja", rekla je Darinka Radojević, nacionalna projektna direktorka u Ministarstvu zaštite životne sredine

Da će primena inovativnih klimatski pametnih rešenja omogućiti stvaranje podsticajnog okruženja za povećanje investicija u energetsku efikasnost, podstaći razvoj "zelenog" poslovanja, stimulisati ekonomski rast i pružanje kvalitetnijih usluga za gradjane, ocenio je Žarko Petrović, tim lider za vitalni razvoj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

"Pozivamo sve zainteresovane investitore da kroz partnerstvo podrže implementaciju ovih projekata u praksi koja je planirana početkom 2019. godine", naglasio je Petrović.

Na javni poziv projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" "Izazov za inovativna rešenja" pristiglo je čak 111 prijava iz cele Srbije, a odabrane su 34 inovativne ideje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Pobednici su imali priliku da u Klimatskom inkubatoru/akceleratoru, ustanovljenom od strane zajedničkog projekta razviju svoje ideje u zrele projekte spremne za primenu.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.