AAA

ZELENA-SRBIJA | 03.12.2018 11:55 > 03.12 11:59

Svetski lideri na zvaničnom otvaranju konferenciji UN o klimi u Poljskoj


Brojni svetski lideri i druge ličnosti prisustvuju danas u Katovicama u Poljskoj svečanom otvaranju konferencije UN na kojoj će se dve nedelje razmatrati kako zaustaviti klimatske promene.

Na konferenciji će se razgovarati o pravilima primene Pariskog sporazuma iz 2015. o smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte koji izazivaju zagrevanje i zagadjenje.

Vodje zemalja koje su posebno osetljive na klimatske promene kao što su Nepal, Fidži i Nigerija su medju oko dvadesetak šefova vlada i država koji prisustvuju zvaničnom otvaranju.

Na skupu Srbijupredstavlja predsednica vlade Ana Brnabić. Njen kabinet je saopštio da je Brnabić pre početka skupa razgovarala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgievom, predsednicima Austrije Aleksandrom Van der Belenom, Bugarske Rumenom Radevom i Slovenije Borutom Pahorom, s holandskim premijerom Markom Ruteomi sa zamenikom ministra ekologije Poljske Mihaelom Kurtikom.

Zvaničnike su na dočeku pozdravili domaćini, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Poljske Andžej Duda.

Na skupu je i glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, a ima izveštaja da se očekuje dolazak i drugih poznatih ličnosti iz Holivuda.

U Katovicama je i avanturista Bertran Pikar, kopilot prvog solarnog aviona kojim je obleteo svet, i švedska tinejdžerka Greta Tunberg čije kampanje za klimu su dobile podršku studenata širomsveta.

Poljska će kao domaćin skupa predložiti deklaraciju o "pravednoj tranziciji" sa upotrebe uglja, što je glavni izvor energije u Poljskoj, na drugo gorivo, ali tako da se uzme u obzir položaj zaposlenih u tom sektoru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.