AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.01.2019 21:45 > 04.01 21:53

Veliko spremanje mora kod Pireja, uklanja se 27 potonulih brodova (VIDEO)


Počelo je veliko spremanje mora kod Pireja: privatne kompanije po nalogu grčke države uklanjaju 27 potonulih, prevrnutih i drugih brodova, napuštenih decenijama.

Desetine napuštenih teretnih i putničkih brodova leže u Zalivu Elefsine industrijskog predgradja najveće grčke luke Pirej, gde su brodogradilišta, rafinerije nafte, čeličane i fabrike važne za čitavu Grčku.

Državne vlasti su počele uklanjanje brodova za koje kažu da su i ekološka opasnost i rizik po pomorski saobraćaj.

"Od 27 olupina... 12 je štetno i opasno", rekao je Haralambos Gargaretas, direktor Luke Elefsina, i podvukao da je "stanje tragično".

Od Luke Pirej do obližnjeg ostrva Salamina, prekoputa, pred obalom Elefsine, u moru je mnogo više napuštenih olupina, čak 52, rekao je Dimostenis Bakopulos, direktor Javnih luka Grčke.

"Ne mora se biti naučnik da bi se shvatilo da su olupine brodova 'ekološke bombe' koje uništavaju okolinu i štete obližnjim zajednicama", rekao je Bakopulos i dodao da gorivo iz nekih napuštenih brodova i dalje ističe u more.

Uklanjanje olupina je opterećeno teškoćama jer su vlasnici potonulih brodova pojedinci ili preduzeća iz raznih zemalja, sve do Hondurasa i Maršalskih ostrva. Neki se ne mogu naći, a nekih odavno nema.

Zato su vlasti Grčke prinudjene da formalno preuzimaju vlasništvo nad takvim olupinama, a preduzeća za spasavanje brodova da rade besplatno i da vadjenje i uklanjanje potonulih brodova naplate tek kada ih izvade, iseku i prodaju kao staro gvoždje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.