AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.01.2019 15:05

Klimatske promene medju glavnim temama Foruma u Davosu

Opasnost od katastrofa povezanih s klimatskim promenama biće jedna od glavnih tema predstojećeg Svetskog ekonomskog Foruma u švajcarskom gradu Davosu, saopštili su danas u Londonu organizatori tog godišnjeg skupa.

Forum je danas objavio studiju koju je napravilo oko 1.000 stručnjaka predstavnika preduzeća i civilnog društva, političara i univerzitetskih profesora.

Posle američkog povlačenja iz medjunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, ispitanici u studiji su sve više zabrinuti u sposobnost medjunarodne zajednice da smanji emisiju gasa sa efektom staklene bašte koja je odgovorna za globalno zagrevanje.

U studiji se ističe opasnost od katastrofalnih poplava u nekim područjima Azije, Evrope i Severne Amerike kojima preti izlivanje mora i okeana.

Stručnjaci su naveli da je prošla, 2018. godina bila rekordna u šumskim požarima, razornim poplavama i u poćevanju koncentracije gasa sa efektom staklene bašte, navela je Alison Martin, direktorka osiguravajuće kompanije Cirih Grupa, koja je učestvovala u studiji.

"Ekološka opasnost ponovo je na vrhu spiska zabrinutosti. Postoji strepnja i u rizik neuspeha donetih političkih odluka za rešavanje tog pitanja", dodala je ona.

Aktivisti za zaštitu životne sredine će najveću pažnju na Forumu u Davosu obratiti na novog brazilskog predsednika Žaira Bolsoara koji će prvi put učestvovati na skupu.

Bolsonaro je već ranije izrazio rezervu o odgovornosti emisije gasova u atmosferi na klimatske promene.

Američki predsednik Donald Tramp ove godine neće biti u Davosu, zbog delimične blokade rada saveznih organa u SAD.

Na skupu će pored klimatskih promena biti reči i o kradji podataka na internetu i sajber bezbednosti. Učesnici će takodje ukazati na rizike s kojima može da se suočava globalna ekonomija zbog pogoršavanja medjunarodnih odnosa.

Svetski ekonomski forum ove godine će biti održan od 22. do 25. januara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.