AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.03.2019 11:05 > 06.03 11:05

Južna Koreja predlaže zajednčki projekat s Kinom za čišćenje vazduha u Seulu


Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in predložio je zajednički projekat s Kinom korišćenje veštačke kiše za čišćenje vazduha u Seulu, gde znatno povećanje zagadjenja izaziva veliku zabrinutost.

Mun je danas naložio Vladinim zvaničnicima da ubrzaju zatvaranje starih elektrana na ugalj koje rade duže od 30 godina, rekao je njegov portparol Kim Ei-kiom.

Na sastanku sa zvaničnicima vlade Mun je rekao da je Kina "znatno naprednija" od Južne Koreje u tehnologijama pravljenja veštačke kiše i izrazio nadu da će stvaranje kiše iznad voda izmedju dve zemlje pomoći da se ublaži zagadjenje vazduha, naveo je Kim.

Prema Kimovim rečima, Mun je kazao da Kina tvrdi da južnokorejska prašina leti prema Šangaju i da će korišćenje veštačke kiše iznad Žutog mora pomoći i kineskoj strani.

Seul se bori s povećanjem zagadjenja vazduha koje stručnjaci dovode u vezu s velikom industrijskom aktivnošću Kine i emisijom gasova iz južnokorejskih vozila.

Nivoi zagadjenja vazduha u Južnoj Koreji dostigli su nove rekorde prošle nedelje, zbog čega gradjani masovno nose maske dok putuju na posao.

Koncentracija fine prašine u vazduhu Seula iznosila je danas 136 mikrograma po kubnom metru, prema podacima južnokorejskog Instituta za istraživanje životne sredine koji nivoe iznad 75 mikrograma po kubnom metru definiše kao "veoma loše".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.