AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.03.2019 19:55 > 15.03 20:07

Od Sidneja do Najrobija mladi na ulicama trže zaštitu planete (VIDEO)


Od Australije do Evrope preko Kenije ili Mauricijusa brojni mladi ljudi danas su napustili školsku nastavu i izašli na ulice da traže od svojih zvaničnika da zaista deluju protiv klimatskih poremećaja upozoravajući da se nedelovanjem uništava njihova budućnost.

"Delujte sada ili plivajte", piše na jednom plakatu u Velingtonu glavnom gradu Novog Zelanda gde su stotine srednjoškolaca i studenata izašle na dan mobilizacije.

Današnji skupovi su bili medju najvećim medjunarodnim akcijama zbog klimatskih promena u koje su uključeni djaci iz više od 100 zemalja sveta.

Djački protesti inspirisani su protestima 16-ogodišnje učenice Grete Turnberg u Švedskoj koja je u avgustu prošle godine odlučila da sedne pred zgradu švedskog parlamenta i zahteva od vlade smanjenje emisije gasova zagadjivača. Ona izlazi na taj protest svakog petka, a danas je na Tviteru napisala "123 zemlje".

Protesti inspirisani akcijom Grete Turnberg prerasli su od šačice gradova do stotina podstaknuti dramatičnim naslovima o klimatskim promenama koje će se desiti tokom životnog veka djaka. Naučnici su podržali proteste, i hiljade njih u Britaniji, Finskoj, Nemačkoj i SAD potpisali su peticije podrške, navodi agencija AP.

"Štrajkujemo da bi rekli našim vladama da urade svoj zadatak i da nam daju dokaze", navodi se u pozivu preko Fejsbuka. Treba da se daju dokazi da svet preduzima potrebne mere da ograniči zagrevanje na plus dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, kako je predvidjeno Pariskim sporazumom o klimi.

Protest je zakazan na više od 2.000 mesta, prema vebsajtu pokreta "Petak za budućnost" (FridaysforFuture") na čelu sa Italijom, Francuskom i Nemačkom.

U Sidneju, Bangkoku, Hongkongu hiljade mladih su protestovali, na Mauricijusu njih 500, a u Nju Delhiju 200 učenika tražilo je od +vlasti da reše rastuće zagadjenje vazduha u zemlji u kojoj često prevazilazi norme Svetske zdravstvene organizacije.

"Ako se ne ponašate kao odrasli, mi ćemo", uzvikivali su mladi.

Greta Tunberg je preko Tvitera danas prenela snimke protesta u Japanu, Helsinkiju, Veneciji, Luksmburgu ili Vanuatuu.

U Varšavi marš oko 2.000 mladih završio se pred ministarstvom energetike. U Bratislavi se okuplo njih oko hiljadu.

U Berlinu je bilo 10.000 ljudi, u Minhenu 8.000, a po oko 5.000 u Bremenu i Frankfurtu. Gradjanski pokret Kompakt je govorio o 300.000 mladih na 200 mesta za najveću manifestaciju za klimu u istoriji Nemačke.

U Londonu se više hiljada mladih okupilo ispred Bakingemske palate pošto su prethodno prošli pored Dauning strita.

U Parizu demonstriralo je izmedju 29.000 i 40.000 zavisno od toga koji izvor daje podatke, a medju njima su bili studenti, srednjoškolci i mnogo mladji koji su došli sa svojim roditeljima. Organizatori su rekli da je širom Francuske demonstriralo 168.000 demonstranata.

Belgijska policija je prebrojala 30.000 demonstranata u Briselu, a drugi skupovi organizovani su u Liježu, Monsu ili Namuru, gde je bilo po oko hiljadu ljudi.

U Švajcarskoj se okupilo oko 30.000 mladih u pet gradova prema agenciji ATS. U Italiji bilo ih je hiljade po malo svuda u zemlji podržani porukama više političkih zvaničnika.

U Madridu se okupilo oko 4.500 mladih. "Ne tražimo krivce, tražimo odgovorne", uzvikivali su mladi iz Madrida.

"Današnji lideri će ostariti i umreti i ostaviti iza sebe svet u ruševinama", rekla je Sadrač Mirere, koja koordiniše pokret "Petak za budućnost" u Ugandi.

Stručnjaci ocenjuju da će Afrika koja ima oko milijardu stanovnika biti najteže pogodjena globalnim zagrevanjem iako najmanje doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte koji to izazivaju.

Greta Tunberg je postala poznata time što je sama svakog petka mahala plakatom "štrajk škole za klimu" ispred Parlamenta u Stokholmu. Malo po malo ta inicijativa je zahvatila više zemalja i hiljade mladih izlaze na ulice svake nedelje u Belgiji ili Nemačkoj.

Ona je jutros ponovo bila ispred švedskog Parlamenta sa nekoliko stotina mladih štrajkača.

Inicijativa nije po ukusu nekih političara, kao što je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer koji smatra da bi imalo smisla i da se organizuju demonstracije van školskog vremena. Medjutim prema anketi Politbarometra 67 odsto Nemaca odobrava taj pokret.

Neki političari su hvalili djake, medju njima i danski premijer Lars Leke Rasmusen. On se pojavio na protestu u Kopenhagenu i na Tviteru napisao danas "moramo slušati mlade, posebno kada su u pravu, klima mora da bude jedan od naših prioriteta".

Štrajkači su takodje dobili podršku novozelandske premijerke Džasinde Arden i gradonačelnika saveza C40 velikih gradova za klimu, kao što su Pariz i Milano.

Emisija štetnih gasova koji pre svega dolaze iz fosilnih goriva, nastavlja da raste i vodi ka porastu temperature na planeti od tri stepena Celzijusa što za sobom nosi velike posledice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.