AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.05.2019 17:05 > 09.05 17:05

Olovo sa Notr Dama nije opasno po zdravlje Parižana

Delovi olova koji padaju posle velikog požara sa katedrale Notr Dam u Parizu ne predstavljaju opasnost za kvalitet vazduha, saopštila je danas pariska prefektura ali je upozorila na veliko prisustvo olovne prašine oko zdanja.

"Rezultati analiza uzoraka od kada se dogodio požar pokazuju da nema opasnosti da olovo zagadjuje vazduh, ali se potvrdjuje prisustvo olovne prašine oko katedrale", navodi se u saopštenju i dodaje da je kvalitet vazduha dobar i da je zagadjenost ispod normale.

Medjutim, upozorava se na velike koncentracije olovne prašine u neposrednoj blizini Notr Dama posebno na ulazu, čiji je pristup zabranjen gradjanima.

Prefektura je kao preventivnu meru preporučila gradjanima koji stanuju u blizini katedrale da očiste svoje stanove mokrom krpom, redovno peru ruke i ako je moguće imaju kratke nokte.
Pariske vlasti su dodale da su preduzete sve mere čišćenja i kontrole nivoa olova.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, deo krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.