AAA

ZELENA-SRBIJA | 24.06.2019 23:15 > 24.06 23:15

U Evropi ove nedelje talas vreline s rekordnih 40 stepeni i više


U Evropu je u ponedeljak iz Sahare stigao talas nezapamćene toplote s temperaturom blizu 40 stepeni Celzijusa koja se predvidja ovih dana u nizu zemalja, te su vlasti uputile upozorenja gradjanima."Narandžasti meteo-alarm" je u ponedeljak bio u Francuskoj, u nekoliko okruga medju kojima i u području Pariza. Predsednik Emanuel Makron je rekao da je "cela vlada" mobilisana, dok se Francuska seća 15.000 žrtava vrućine 2003. godine.

U Parizu je u ponedeljak popodne bilo 33 stepena, u Lionu 35, a u sredu će u tom gradu biti do 40 stepeni Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u centralnoj i istočnoj Francuskoj. Najtopliji period biće izmedju četvrtka i petka.

Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači talas toplote od 1947. godine od kada ona prikuplja podatke.

Uzbuna na zagadjenje ozonom koje obično prati vrućinu u gradovima, biće izdata u utorak na području Marseja, na jugu Francuske.

Za iduću nedelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, francuska železnička kompanija SNCF je obezbedila 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja saobraćaja, a jedan maloprodajni lanac je najavio povećanje prodaje klima-uređaja i ventilatora za 300 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Španska meteorološka služba je dala niz upozorenja gradjanima, kao i na opasnost od požara u nekom delovima zemlje. Temperatura bi mogla da predje 40 stepeni i da u četvrtak ponegde bude i do 42 stepena.

I Nemačka bi mogla sredinom nedelje da bude pogodjena toplotnim talasom, najvećim u poslednjih 70 godina.

U Austriji se predvidja nevreme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stepeni Celzijusa.

I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stepeni u Danskoj i južnom delu Švedske.

U Velikoj Britaniji je izdato upozorenje zbog mogućih jakih oluja.

Globalno zagrevanje klime izazvano emisijom zagadjujućih gasova "fenomen staklene bašte", pojačava tu klimatsku pojavu koja stiže iz Afrike, i to će se sve više ponavljati upozoravaju naučnici.

"Kada nema prepreka za Sunčevo zračenje, mnogo toplog vazduha dolazi iz Afrike", rekla je Sabine Kriger, iz nemačke meteorološke službe DVD.

Južna Evropa bi time bila posebno mnogo pogođena, ukazala je ona.

Toplotni talas koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogadja gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stepeni Celzijusa iznad uobičajene za taj period.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.