AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.07.2019 13:05 > 11.07 13:19

Porodice pogodjene promenom klime tužile EU

Više porodica koje tvrde da su pogodjene globalnim zagrevanjem klime, uložile su žalbu na odbacivanje njihove tužbe protiv klimatske politike EU pred Evropskim sudom pravde, saopštila je ekološka NVO "Klajmat ekšn netvork" (Climate Action Network).

Njihova tužba je odbačena u maju ove godine pred prvostepenim sudom EU koji je osporio pravo pojedinaca da podnose takve zahteve.

Deset porodica koje žive od poljoprivrede ili turizma, iz evropskih zemalja, Kenije i s Fidžija, tužbu je podnelo 24. maja 2018.

Medju njima su porodica sa italijanskih Alpa koja sve teže zaradjuje za život vodjenjem turista na glečere jer se oni tope, nemački restorateri sa severnomorskog ostrva koje plavi more čiji nivo raste i rumunski pastir koji svoje stado mora da vodi na sve veće visine da bi našao travu.

Oni traže da sud poništi tri direktive koje uredjuju emisije zagadjujućih gasova industrije i ukupno dopušteno zagadjenje u državama članicama.

Sudije su osporile tužbu na osnovu toga što ima "još mnogo ljudi pogodjenih klimatskom krizom" te bi zato ta tužba drugima uskratila sonovno pravo "na zaštitu svakog pojedinca", rekao je advokat porodica.

Evropski savet i Evropski parlament treba da pismeno odgovore na žalbu u roku od dva meseca, a potom će Evropski sud pravde odlučiti da li će je prihvatiti.

"Klajmat ekšn netvork" navodi da će, ako žalba bude odbijena, "biti dokazano da je evropsko pravosudje nesposobno da pravno štiti gradjane od klimatskih promena".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.