AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.08.2019 18:40 > 10.08 18:40

Zbog vukova i medveda protest seljaka u Sloveniji

Više stotina slovenačkih seljaka je danas protestovalo u mestu Velike Lašče, južno od Ljubljane, protiv vladine politike prema divljim životinjama koje im, kako su rekli, čine veliku štetu.Najavili su da će se okupljati svake subote širom Slovenije ako vlada ne preduzme nešto protiv, tvrde seljaci, prevelikog broja medveda i vukova, prenela je agencija Hina.

On uz to traže ostavku ministra za okolimu Simona Zajeca jer ga smatraju odgovornim za svoj problem.
"Politika prema divljim životinjama je u poslednjih dvadeset godina dovela do katastrofalnog stanja. Ranije je proizvodnja hrane imala prednost pred zaštićenim divljim zverima, a lovci su nagrađivani za odstrel, ali danas je drukčije", rekao je predsednik Seljačkog sindikata Slovenije (SKS) Anton Medved, organizator protesta.

Dodao je da bi država morala osigurati povećani odstrel medveda i vukova koji nanose štetu stočarima i plaše stanovništvo.

Jedan od desetak zahteva vladi je isplata posebnih subvencija seljacima na području gde žive vukovi i medvedi na ime "smanjenog kvaliteta života".

Na jednom od transprenata je danas pisalo "Neka odstupi ministar Zajec, a ako ne, onda neka ode (premijer) Šarec".

Nekoliko poslednjih nedelja se dogoio niz napada vukova na ovce i koze.

Seljački sindikat već duže upozorava i na problem širenja staništa medveda. Po nekim procenama, u Sloveniji živi oko 1.200 primeraka smeđeg medvjeda.

Skup je podržala desničarska opozicija čiji su predstavnici došli na skup. Zahteve seljaka podržava i bivši premijer Janez Janša, čelnik opozicione Slovenačke demokratske stranke.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.