AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.08.2019 16:40 > 11.08 16:40

Turisti ponovo evakuisani zbog požara na grčkom ostrvu Elafonisos


Turistički kamp i obližnje kuće na grčkom ostrvu Elafonisos evakuisani su drugi dan zaredom pošto se požar na deponiji u njihovoj blizini intenzivirao zbog jakog vetra.

Vlasti su sinoć saopštile da je požar pod kontrolom, ali se vetar pojačao, pa je danas u gašenju učestvovao 121 vatrogasac, uz pomoć šest aviona i helikoptera.

Elafonisos, ostrvo od 19 kvadratnih kilometara na jugu Grčke, poznato po peščanim plažama, ima oko 350 stanovnika, ali ga leti dnevno poseti više od 3.000 turista.

Jaki vetrovi i visoke temperature doprineli su izbijanju desetina požara širom Grčke u poslednja dva dana. Grčka agencija za civilnu zaštitu upozorila je juče ujutru stanovnike najugroženijih oblasti na "ekstremnu opasnost" od požara.

Vlasti su upozorile na povećanu mogućnost izbijanja požara do utorka u najvećem delu južnog grčkog kopna, na ostrvima u severnom delu Egejskog mora i ponegde u provinciji Trakija, blizu granice s Turskom.

Šef vatrogasne službe u grčkom regionu Makedonija Spiros Varsamis, koji se 25 godina bavi tim poslom, rekao je za Asošiejted pres da se sada prvi put suočava "s izuzetnom verovatnoćom požara tokom četiri uzastopna dana".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.