AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.08.2019 23:20 > 19.08 23:20

U državi Vašington ubijena i poslednja četiri vuka iz čopora koji je napadao stoku

Državni lovci su helikopterima gonili i ubili i poslednja četiri vuka iz čopora koji je u američkoj državi Vašington napadao stoku na granici s Kanadom, što je izazvalo proteste ekoloških grupa.U početku je u čoporu bilo sedam vukova koji su krave napali 29 puta od 2018. i devet puta poslednjeg meseca, navodi se u saopštenju Agencije za ribarstvo i divlje životinje države Vašingtoa. Direktor agencije Keli Sasvind odobrio je odstrel preostalih vukova 31. jula.

Ekološke grupe su se pobunile zbog odstrela vukova koji je bio u interesu samo jedne stočarske firme.

"Neverovatno je tragično da je država likvidirala porodicu vukova", rekla je Sofia Resler iz Centra za biološku raznolikost, koja je pokušala da zaustavi odstrel. "Izgleda da je država Vašington poklekla" pred privatnim interesom, dodala je ona.

Ostale vukove iz istog čopora lovci su ubijali od septembra 2018. godine.

Državni zvaničnici su poslednjih godina odobrili odstrel brojnih čopora vukova u državi Vašington koji su napadali stoku, a ekolozi su za zaustavljanje lova koristili pravosudje. Oni kažu da ubijanje vukova ne štiti stoku, već da je potrebno bolje upravljanje kako bi se vukovi razdvojili od stoke.

Vukovi su do 1930-ih godina iskorenjeni u državi Vašington, uglavnom po nalogu stočarske industrije, a počeli su da se poseljavaju iz obližnjih država Ajdaha i Britanske Kolumbije pre oko 15 godina.

Većina sivih vukova Vašingtona je u seoskim, planinskim predelima gde ima stalnih sukoba sa rančerima.

Broj vukova prebrojanih u državi Vašington je bio 126 pre odstrela ta četiri. Odstrel tog čopora počeo je prošle godine.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.