AAA

ZELENA-SRBIJA | 24.08.2019 23:00 > 24.08 23:00

Stotine novih požara pustoše Amazoniju, vojska učestvuje u gašenju


Hiljade ljudi su angažovane na gašenju požara koji nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu u trenutku kada raste medjunarodni pritisak na predsednika Brazila Žaira Bolsonara da učini više na obuzdavanju vatre.

Stotine novih požara izbile su na prostoru Amazona, a sudbina najveće tropske šume na planeti koja danima gori u fokusu je samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u francuskom gradu Bijaricu.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da su od januara širom Brazila zabeležena 78.383 požara, navodi Frans pres.

Više od polovine tih požara je na području Amazona, gde živi više od 20 miliona ljudi. U četvrtak i petak planula su 1.663 nova požara, pokazuju podaci Državnog instituta za istraživanje svemira (INPE).

Direktor Instituta smenjen je početkom avgusta pošto je objavio podatke o krčenju šuma za koje Bolsonaro tvrdi da su netačni. Prema tim podacima, krčenje šuma u julu bilo je gotovo četiri puta veće nego u istom mesecu 2018. godine.

Bolsonaro je juče odobrio mobilizaciju vojske u cilju borbe protiv požara u Amazonu, ali je izjavio da ti požari ne mogu da posluže kao izgovor za uvodjenje medjunarodnih sankcija Brazilu.

Ukazom izdatim u petak uveče, Bolsonaro je odobrio da guverneri pogodjenih saveznih država mogu da pozovu vojsku upomoć u borbi protiv požara.

Do sada je šest saveznih država tražilo pomoć vojske, a za operacije bez presedana na raspolaganju će biti 44.000 vojnika.

Vojska je danas počela da se razmešta u prašumi, a prvu misiju izvešće 700 vojnika kod grada Porto Veljo u saveznoj državi Rondonija.

Predsednik SAD Donald Tramp i britanski premijer Boris Džonson ponudili su pomoć Brazilu.

U Sao Paolu i Rio de Žaneiru juče su zbog požara protestovale hiljade ljudi, a demonstracije su održane i ispred brazilskih ambasada i konzulata širom sveta.

Francuski predsednik Emanuel Makron juče je optužio Bolsonara da je lagao kada je obećavao mere zaštite životne sredine i najavio da Pariz u postojećim okolnostima neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Evropske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je rekao da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum Unije i Merkosura ako se ne ugase požari u Amazoniji.

"Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura, ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk malo pre početka samita G7 u Bijaricu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.