AAA

ZELENA-SRBIJA | 25.08.2019 22:40 > 25.08 22:40

Lideri G7 spremni da pomognu Brazilu u obuzdavanju požara u Amazonu


Lideri članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) izjavili su danas da se pripremaju da pomognu Brazilu u obuzdavanju požara koji pustoše amazonsku prašumu i u njenoj obnovi dok se desetine hiljada brazilskih vojnika razmeštaju da gase vatru koja je izazvala zabrinutost širom sveta.

Hiljade ljudi su angažovane na gašenju požara koji nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu, a sudbina najveće tropske šume na planeti koja danima gori u fokusu je samita G7.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se lideri članica G7 približavaju sporazumu o načinima podrške Brazilu koji će sadržati i tehničke i finansijske mehanizme pomoći.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će njena i druge zemlje razgovarati s Brazilom o pošumljavanju amazonske prašume kada budu ugašeni požari koji tamo besne.

"Naravno, to je teritorija Brazila, ali mi ovde imamo pitanje o prašumi koje je zaista globalno pitanje. Pogodjena su pluća cele naše Zemlje i zato moramo naći zajednička rešenja", rekla je Merkel.

Merkel je dodala da brazilski predsednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara u Amazonu.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je vernike da se mole kako bi požari u Amazonu bili stavljeni pod kontrolu što je pre moguće.

Okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu papa Franja je rekao da su "svi zabrinuti" zbog ogromnih požara u Amazonu i upozorio da su "zelena pluća prašume od vitalnog značaja za planetu".

Bolsonaro je u petak odlučio da pošalje 44.000 vojnika da pomognu u borbi protiv požara širom Amazona, oblasti koja se smatra globalnim bedemom od klimatskih promena.

Od početka godine u oblasti Amazona zabeleženo je više od 41.000 požara, od čega više od polovine samo u avgustu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.