AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.08.2019 10:55 > 26.08 10:57

Bolsonaro razljutio svet zbog požara u Amazoniji (VIDEO)


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je vredjao protivnike i saveznike, napadao žene, crnce i homoseksualce, i čak je hvalio vojnu huntu koja je od 1964. do 1985. vladala Brazilom, ali ništa nije izazvalo toliki bes u zemlji i kritike u inostranstvu kao njegov odgovor na požare koji besne u delovima Amazonije.

Ekstremno desničarski predsednik je u početku odbacivao navode o stotinama požara a zatim se upitao da požare nisu izazvale aktivističke grupe u cilju nanošenja štete kredibilitetu njegove vlade koja poziva na slabljenje propisa koji se tiču zaštite životne sredine u najvećoj svetskoj prašumi da bi se podstakao razvoj.

Odgovor evropskih lidera je pretnja otkazivanjem trgovinskog sporazuma EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, čiji je Brazil član. Hiljade ljudi su demonstrirale u gradovima širom Brazila i ispred brazilskih ambasada širom sveta. Nizu izraza zabrinutosti se pridružio i papa Franja koji je upozorio da su "šumska pluća vitalna za planetu".

Bolsonaro je u petak najzad ublažio stav i objavio da će poslati 44.000 vojnika da pomognu u gašenju vatre. Kako se čini, požari za sada najvećim delom gutaju zemlju na kojoj je drveće već posečeno, moguće i nelegalno, a ne toliko i živu šumu.

Medjutim, mnogi tvrde da je to premalo i prekasno.

"Nijedna demokratska vlada nije trpela medjunarodne kritike kao Bolsonarova. Kršeći medjunarodne dogovore o životnoj sredini, Brazil je diskreditovan i onemogućen da iznese bilo kakvu vodeću ulogu na medjunarodnoj sceni", rekao je profesor medjunarodnih odnosa Maurisio Santoro.

Brazilski vojni avioni su tokom vikenda počeli da gase vatre u amazonskoj saveznoj državi Rondoniji, a nekoliko stotina vojnika je poslato u zonu požara. Ipak, mnogi Brazilci su u nedelju izašli na ulice Rio de Žaneira i drugih gradova da bi od vlasti tražili da učini više. Neki su nosili transparente s porukom "Bolsonaro spaljuje našu budućnost".

Bolsonaro je ranije opisao propise o zaštiti prašume kao prepreku ekonomskom razvoju Brazila. Kritičari tvrde da je ovogodišnji rekordan broj požara uzrokovan njegovim ohrabrivanjem farmera, drvoseča i rančera da ubrzaju rad na seči šume. Iako je brazilski lider obećao da će zaštititi Amazoniju, oni navode da je to isključivo rezultat straha od diplomatske krize i ekonomskih gubitaka.

"Medjunarodni pritisak danas ima veći uticaj nego demonstracije Brazilaca", navodi profesor Santoro.

Lideri G7 su juče saopštili da pripremaju plan pomoći Brazilu u borbi s požarima i popravljanju štete.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će pomoć uključivati i tehničke i finansijske mehanizme "da bi pomoć bila najefikasnija moguća".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da će njena i druge zemlje razgovarati s Brazilom o sadjenju drveća u Amazoniji kada se vatre ugase.

"Naravno da je to brazilska teritorija, ali ovde imamo pitanje prašuma koje je zapravo globalno pitanje. Pluća čitave Zemlje trpe i zato moramo naći zajednička rešenja", rekla je Merkel.

Požari su uobičajeni tokom sušne sezone u Brazilu, medjutim ove godine ih je izbio reordan broj. Brazilski Institut za svemirska istraživanja, koji prati deforestaciju, ove godine je zabeležio više od 77.000 šumskih požara, što je za 85 odsto više nego prošle godine, a oko polovina tih požara je izbila u Amazoniji.

Ekološki aktivista Romulo Batista kaže da tokom osam meseci nije bilo nikakve konkretne akcije vlasti da se zaštiti Amazonija i da su požari odraz Bolsonarove politike u oblasti životne sredine.

"Vlada je stvorila osećaj nekažnjivosti kod farmera koji su bili spremni da čine ilegalne akte zarad seče šume", naveo je Batista i dodao da su hiljade biljnih i životinjskih vrsta nestale a da stanovništvo obližnjih gradova trpi veliku štetu od zagadjenog vazduha.

Bolsonaro se raspravljao s onima koji tvrde da Amazonija proizvodi ogromne količine kiseonika i da je ključna u borbi za obuzdavanje klimatskih promena. Batista smatra da će ovogodišnji požari biti prekretnica koja će, uz pritisak lidera G7, naterati predsednika Brazila da promeni stav u odnosu na životnu sredinu. 

Brazilska federalna policija je juče saopštila da će istražiti navode da su farmeri u saveznoj državi Para, jednoj od najpogodjenijih požarima, pozivali na "dan vatre", podmetanje požara 10. avgusta. Lokalni mediji su preneli da je ta grupa akciju organizovala preko VocApa (WhatsApp) da bi iskazala podršku Bolsonarovoj politici deregulacije u oblasti životne sredine.

Ministar pravde Brazila Serdjo Moro, koji kontroliše rad policije, na Tviteru je naveo da je Bolsonaro "tražio rigoroznu istragu" i dodao da će "kriminalni požari biti najstrože kažnjeni".

Kancelarka Merkel je navela da Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu za spas prašume.

Predsednik Brazila, ipak, ima napete odnose sa stranim vladama, medju kojima je i nemačka, i nevladinim organizacijama koje optužuje za mešanje u rukovodjenje Amazonijom.

Jelisejska palata je u petak saopštila da je Bolsonaro "lagao" francuskog lidera o posvećenosti životnoj sredini.

"Ako me pozove, javiću se. Veoma sam pristojan prema njemu iako me je nazvao lažovom", rekao je Bolsonaro u subotu, upitan da li bi razgovarao s Makronom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.