AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.09.2019 14:35 > 21.09 14:35

Ukupno 23 države SAD tužile Trampa zbog propisa Kalifornije o ekologii

Kalifornija je u tužila administraciju predsednika Donalda Trampa kako bi je sprečila da ukine propise te države o ograničavanju gasova staklene bašte i standarde ekonomičnosti goriva za automobile i kamione, mobilišući pomoć druge 22 države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America VOA).

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagadjenja kamioni i automobili smeju da emituju. Ali, od 70-ih godina, Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitet vazduha. U četvrtak, Administracija za nacionalnu bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek posle 60 dana, ali lideri država nisu želeli da čekaju sa podnošenjem tužbe. Demokratski guverner Gavin Njusom, koji se sukobio sa Trampom na više frontova, obećao je da će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje dece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogadja samo Kaliforniju. Trinaest drugih zemalja, plus Distrikt Kolumbija, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Portparol NHTSA odbio je da komentariše tužbu. Ali u četvrtak, sekretarka za transport Elejn Čao rekla je da pravila "čine automobile skupljim" i da "ometaju bezbednost", pošto se kupci odvraćaju od kupovine novijih, bezbednijih vozila.

NHTSA je saopštila da je ovlašćena da uspostavlja nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadredjeni lokalnim i programima država.

Kaliforniji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci iz Kolorada, Konektiketa, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Masačusetsa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, Novog Meksika, Njujorka, Severne Karoline, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlanda, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona i Viskonsina.

Gradovi Njujork i Los Andjeles, i Distrikt Kolumbija takodje su se pridružili tužbi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.