AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.10.2019 16:55 > 04.10 16:55

Papa i stanovnici Amazonije simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana


Poglavar Rimokatoličke crkve Franja i predstavnici autohtonih zajednica u Amazoniji danas su zajedno simbolično zasadili drvo u bašti Vatikana, uz molitve i verske obrede naroda amazonskog područja.


Dva dana pre početka vatikanskog sinoda o Amazoniji, papa je u ceremoniji sadjenja malog hrasta, donetog iz italijanskog grada Asizija, učestvovao na dan proslave Svetog Franje Asiškog, osnivača Franjevačkog reda.

Papa je smatra da je Sveti Franja "otac moderne ekologije" s "Odom bićima" (Laudes Creaturarum) molitvom koja hvali i "brata Sunce", "sestru Vodu" i "majku Zemlju".

U svečanosti je učestvovalo 20 predstavnika autohtonih zajednica Amazonije. Bili su u raznobojnoj odeći a neki su imali perje u kosi i plesali su u vrtu Vatikana povremeno tokom igre ljubeći zemlju. Papi su poklonili drvene statuete i ogrlice.

U nedelju počinje sinod o radnom dokumentu od 80 strana u kojem se predlaže da Katolička crkva radi boljeg dijalog s narodima Amazonije upozna njihovu duhovnost, običaje, tradiciju i simbole.

Time bi se gradila "Misionarska crkva s lokalnim licem" da bi se prevazišli rigidni crkveni stavovi koji nedovoljno uzimaju u obzir konkretan život ljudi, navodi se u radnom dokumentu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.