AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.10.2019 22:25 > 08.10 22:25

Misteriozno poreklo zagadjenja brazilskih plaža naftom

Misterija i dalje ostaje poreklo velikih grumena nafte koji su zagadili više od 130 plaža na severoistoku Brazila, za šta brazilski predsednik Žair Bolsonaro tvrdi da je došlo iz inostranstva i pominje "kriminalnu pozadinu". 

"Ne radi se o stalnom curenju. Da se radi o potapanju tankera, curenje bi se nastavilo ovog trenutka. Izgleda da je to kriminalnog porekla, moguće je da je ta nafta izručena u more", rekao je danas Bolsonaro novinarima u Braziliji.

Ministar ekologije Rikardo Sales je rekao da je prioritet Vlade da brzo skloni grumenje nafte s obale i da produbi istragu uzroka zagadjenja.

On je juče obišao pogodjena područja i preko Tvitera napisao da je više od 100 tona nafte sklonjeno s plaža na severoistoku.

Državna naftna kompanija "Petrobras" je saopštila da njene analize pokazuju da ona nije ni proizvela niti prodavala tu naftu, ali je prihvatila da učestvuje u čišćenju.

Projekt "Tamar", organizacija specijalizovan za zaštitu morskih kornjača, saopštila je da se radi o najgoroj ekološkoj tragediji od 1980. godine.

Zvaničnici te organizacije su izjavili prošle nedelje da su prestali da puštaju kornjače u prirodu zbog naftnog zagadjenja.

Grumenje nafte koje je počelo da stiže na obale početkom septembra, konstatovano je na 2.000 kilometara atlantske obale. Sada je zahvatilo svih devet država na severoistoku Brazila, siromašne oblasti poznate po lepoti svojih plaža i čija ekonomska aktivnost velikim delom zavisi od turizma.

Žair Bolsonaro je u subotu tražio brzu istragu da se utvrdi odgovornost za zagadjenje. Savezna policija je javila da se otvara istraga za ekološki zločin.

Brazilski predsednik je sinoć rekao da su vlasti identifikovale jednu zemlju iz koje je moguće da ističe ta nafta, ali nije naveo koju.

Pozivajući se na poverljiv izveštaj, dnevnik "Folha" iz Sao Paula je naveo da su analize "Petrobrasa" pokazale da bi nafta mogla da dolazi iz Venecuele.

Bolsonaro, medjutim nije pomenuo tu susednu zemlju s kojom su diplomatski odnosi već napeti.

Stručnjaci su začudjeni što je vlada počela tek prošle nedelje počela da se pita otkud zagadjenje, jer se grumenje nafte pojavljuje već mesec dana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.