AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.10.2019 16:15 > 23.10 16:15

Izveštaj: Proizvodi nekoliko kompanija zagadjuju ceo svet


Plastični otpad koji zagadjuju čitav svet potiče iz proizvodnje svega nekoliko multinacionanih kompanija, medju kojima su Koka-kola, Nestle i Pepsiko, navodi svetska koalicija nevladinih organizacija "Oslobodimo se plastike" (Break Free from Plastics), u izveštaju objavljenom danas u Manili, na Filipinima.

Medjunarodna koalicija 1.475 ekoloških organizacija medju kojima je i Grinpis, zamera tim kompanijama što se većinom oslobadjaju odgovornosti za čišćenja zagadjenja koje je posledica njihove aktivnosti.
Volonteri koalicije su sakupili gotovo pola miliona komada plastičnog otpada tokom jednog svetskog dana čišćenja planete, u 51 zemlji pre mesec dana, a 43 odsto otpada je proizvod prepoznatljivih marki.

Drugu godinu uzastopno Koka-kola je na prvom mestu zagadjivača sa 11.737 komada plastičnog otpada sakupljenog u akciji ove godine u 37 zemalja na četiri kontinenta.

Medju deset glavnih proizvodjača plastičnog otpada koji je sakupljen su Nestle (4.846), Pepsiko (3.362), Unilever (3.328), Prokter end Gambl (1.160), Filip Moris (2.239) kao i Mars, Kolgejt-Palmoliv, Prefeti Van Mile i Mondelez Internešenal, objavila je koalicija njihov redosled.

Iako mnoge azijske zemlje bacaju svoj otpad u okeane, pravi krivac za veliko zagadjenje plastikom u Aziji su multinacionalne kompanije iz Evrope i SAD, navodi se u izveštaju.

Kompanije Koka-kola, Pepsiko i Nestle nisu želele da daju komentar, navodi Frans pres. 

Iako te kompanije uglavnom priznaju svoju ulogu u šrienju zagadjenja, u izveštaju se navodi da se one trude da nude "lažna rešenja".

Tako je promocija reciklaže njihov način da prebace odgovornost na potrošače, navodi se u izveštaju i dodaje da je reciklirano jedva devet odsto od ukupne količine plastičnih proizvoda. 

"Firme nastavljaju da izvlače profit od velike proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu dok su zemlje sveta primorane da podnose taj teret", navela je grupa "Oslobodimo se plastike" i ocenila da je ta situacija "neprihvatljiva".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.