AAA

ZELENA-SRBIJA | 25.10.2019 12:15 > 25.10 12:15

Obećana sredstva za 'Fond za zelenu klimu' Ujedinjenih nacija dostigla 10 milijardi evra

Obećana sredstva za popunu medjunarodnog "Fonda za zelenu klimu" Ujedinjenih nacija (Green Climate Fund) namenjenjenog za pomoć siromašnim zemljama u suočavanju sa klimatskim promenama, dostići će blizu 10 milijardi evra, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Na konferenciji u Parizu o finansiranju tog fonda, Le Mer je rekao da obećana sredstva predstavljaju veliki i to "evropski uspehjer gotovo polovinu te sume daju Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da uskrati dve od tri milijarde dolara koliko je tom fondu obećao njegov prethodnik Barak Obama, dovela je do manjka sredstava koje druge zemlje nastoje da nadoknade.

Danas se završava dvodnevni sastanak u Parizu na kojem se traže donacije za globalni "Fond za zelenu klimu". Cilj je da se nadoknadi veliki deo od već potrošenih sedam milijardi dolara dobijenih od vlada od 2014. godine.

Sastanak u Parizu održava se tek nešto više od mesec dana pre godišnje konferencije UN o klimi, koja će ove godine biti održana u Santjagu u Čileu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.