AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.11.2019 09:25 > 04.11 09:25

Nju Delhi se i dalje guši od zagadjenja


Više od 20 miliona stanovnika Nju Delhija i dalje se danas guši u toksičnom smogu, zbog kog su zatvorene škole i gradilišta.

Magla je od jutros ušla u zgrade, poslovne prostore ali i stanice metroa.

Reč je o jednom od najtežih udara zagadjenja vazduha koje je indijska prestonica doživela poslednjih godina, a neki indijski zvaničnici su situaciju opisali kao "gasnu komoru".

"Dim je svuda i ljudi, i mladi i deca i stari, imaju problema s disanjem. Oči gore", rekao je jedan lokalni funkcioner.

Danas je na snagu stupilo alternativno saobraćanje automobila, pri čemu automobil može da se vozi svaki drugi dan u zavisnosti od toga da li mu se registracija završava na paran ili neparan broj. Ta mera će biti aktivna do 15. novembra.

Vlasti su u petak naložile zatvaranje škola i obustavljanje gradjevinskih radova u širem regionu Nju Delhija, a lokalne vlasti su djacima podelile zaštitne maske.

Američka ambasada u Nju Delhiju je u 10.00 po lokalnom vremenu izmerila koncentraciju čestica PM2,5 u nivou od 469 mikrograma po kubnom metru vazduha. Kao poredjenje, nivo izmeren u Parizu je šest.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se na dnevnom nivou ne prelazi koncentracija od 25 mikrograma po metru kubnom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.