AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.11.2019 16:10 > 16.11 16:10

Ponovo otvoren Trg Svetog Marka u Veneciji, voda i dalje visoka


 Trg Svetog Marka u Veneciji danas je ponovo otvoren za turiste i stanovnike pošto je bio zatvoren zbog izuzetno visoke vode koja je poplavila veći deo centra grada na lagunama.

Iako je sunčano vreme, tom gradu prete nova plavljenja zbog mogućeg novog plimnog talasa podstaknutog vetrom. Grad je u utorak pogodjen jakom poplavom, najtežom u više decenija. 

Voda ponovo raste na Trgu Svetog Marka i prognoza za sutra je lošija. Vrhunac plimnog talasa bio je 110 santimetara iznad nivoa mora danas u podne, zbog čega je Trg prekrilo preko 20 santimetara vode. 

Kasno u utorak nivo vode u Veneciji dostigao je 1,87 metara iznad nivoa mora, što je bilo najgore plavljenje od 1966. godine.

Danas su turisti gacali preko Trga Svetog Marka i preko improvizovanih mostića od dasaka.

Gradonačelnik Luidji Brunjaro procenio je da će šteta od poplave dostići najmanje milijardu evra. Rekao je da će konačna procena štete nanete domovima, prodavnicima, poslovnim prostorima i bogatoj kulturnoj baštini biti uradjena kada se isuši grad, prenose italijanski mediji. 

Gradonačelnik je rekao da Venecija priprema programe da pomogne da se nadoknade štete koje su pretrpeli pojedinci i kompanije, navodeći da porodice mogu da očekuju do 5.000 evra a firme do 20.000 evra pomoći. Oni koji imaju ozbiljnije štete mogli bi da dobiju pomoć koja pokriva 70 odsto štete, rekao je.

Vlada je u četvrtak proglasila vanredno stanje i odobrila 20 miliona evra da pomogne Veneciji za popravku najhitnije štete.  

Izgradjena na nizu ostrvaca u okviru sistema kanala Venecija je posebno osetliva na kombinaciju podizanja nivoa mora zbog klimatskih promena i dokumentovanim tonjenjem grada. Nivo mora u Veneciji je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godina, prema gradskim podacima.

Italijani su besni zbog toga što nije završen dugo odlagan projekat MOZE za zaštitu od popolava. Taj projekat sastoji se od niza pokretnih barijera u laguni koje mogu da se podignu kada se vetar i visoka plima udruže i zaprete takozvanom visokom vodom (acqua alta), kako se naziva taj jedinstveni venecijanski fenomen. 

Projekat je u izgradnji od 2003. godine, a završetak je odlagan korupcionaškim skandalima, prekoračenjem troškova, protivljenjima ekologa koji su zabrinuti zbog njegovog uticaja na osetljiv venecijanski ekosistem laguna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.