AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.11.2019 19:15 > 21.11 19:50

Aktivisti Grinpisa skinuli veliko slovo C na sedištu vladajuće nemačke CDU

Ekološki aktivisti iz medjunarodne grupe Grinpis danas su u Berlinu skinuli i odneli veliko slovo "C" sa ulaza u sedište Hrišćansko demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, u znak protesta zbog politike njene vlade prema klimatskim promenama.

Članovi Grinpisa samouvereno su jutros ušetali u zgradu CDU u centru Berlina i izvadili slovo visine dva metra koje je stajalo u staklu.

Uz preostala slova "DU", što na nemačkom znači "ti", stavili su transparent na kojem je pisalo "treba da zaštitiš klimu".

Kasnije, kada je neko sklonio i slova "D" i "U", aktivisti su ispred zgrade razvili isti transparent uz koji su dodali drugi na kojem je pisalo "CDU" ali sa bledim slovom "C", da bi poruka glasila "TI treba da zaštitiš klimu".

Grinpis je naveo da je uklonio slovo "C" koje u imenu stranke označava "hrišćansko" jer smatraju da CDU ne poštuje hrišćanski imperativ o zaštiti onog što je stvoreno.

Iako je vlada Angele Merkel nedavno usvojila paket mera za smanjenje emisija ugljenika, aktivisti navode da to neće biti dovoljno za efikasno zaustavljanje globalnog zagrevanja.

Berlinska policija je saopštila da nikog nije uhapsila, ali da istražuje incident zbog kradje i kršenja zakona o javnom okupljanju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.