AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2019 14:25 > 01.12 14:25

Gutereš: Treba da prekinemo rat protiv prirode


Čovečanstvo treba da prekine svoj rat sa prirodom, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš uoči početka konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu.

Šef UN pročitao je razorni uticaj klimatskih promena.

"Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac za udarac. Treba da prekinemo naš rat protiv prirode i nauka nam govori da to možemo da učinimo", rekao je Gutereš u obraćanju novinarima.

On je osudio "potpuno nedovoljne" obaveze koje su zemlje sveta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka posle koje nema povratka nije više daleko iza horizonta.

Gutereš je rekao danas novinarima u Madridu da svet ima naučno znanje i tehničke sposobonosti da održi globalno zagrevanje na 1,5 stepena Cezlijusa koliko je odredjeno Pariskim sporazumom o klimi ali da "nedostaje politička volja".

U govoru uoči sutrašnjeg početka dvonedeljne medjunarodne konferencije o klimi u Madridu, Gutereš je najavio da će njenog novi specijalni izaslanik za akciju o klimi i finansiranje za klimu biti odlazeći guverner Banke Engleske, Mark Karni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.