AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2019 15:45 > 01.12 15:45

U tirkiznim vodama Grčke bitka protiv plastike

 Antigoni Kuteri oblači ronilačko odelo i baca se u vode luke ostrva Zakintosa, u potrazi za plastikom na morskom dnu.

Ona je iz grupe od desetak ronilaca dobrovoljaca iz udruženja "Aegean Rebreath" (Egeju prodiši) koji putuju po ostrvima i grčkim obalama sakupljajući otpad, posebno plastiku, radi očuvanja života u moru.

Ostrvo Zakintos u Jonskom moru poznato je po plavim vodama i zađtićenom "morskom parku" gde se razmnožavaju morske kornjače "kareta-kareta" (Caretta caretta).

"Vidljivost je nula, udarila sam u nešto", rekla je Antigoni (40), kada je izronila.

"To je kamionska guma", rekao joj je Eftimis, profesionalni ronilac koji vadi boce od piva.

Ronioci su sa dubine od četiri metra izvukli i zapletene ribarske mreže, a zatim metalnu kantu. Tri sata kasnije na obali su još četiri gume, desetine plastičnih boca, metalnih limenki, plastičnih kesa, jedna ulična lampa, dvoja kolica iz samousluge, kilometri ribarskih mreža i plastičnih creva i cevi.

Sa obalom od 14.000 kilometara, jednom od najdužih na Sredozemlju, Grčka svake godine privlači desetine miliona turista.

Ali, Sredozemlje je već dostiglo "rekordan nivo zagađenja sa 570.000 tona plastike odbačene svake godine", navodi se u nedavnom izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF).

Grčka proizvodi 700.000 tona plastičnog otpada godišnje, odnosno 68 kilograma po stanovniku. Računa se da od toga 11.500 tona završi u moru, navodi nevladina organizacija "Egeju prodiši".

"Pod plavim vodama postoji deponija", ogorčena je Violeta Valčik (44), grčko-poljska advokatkinja, aktivistkinja pokreta "Egeju prodiši", uključenog u pokret "Zero Waste" (Nula otpada).

Tokom dve godine delovanja, udruženje je izvadilo s morskog dna 9.000 boca, 3,6 tona ribolovnih mreža, 289 guma.
 
"Više od 70 odsto otpada u moru u Grčkoj je plastika i ako se ne preduzmu mere, situacija će se pogoršati", upozorava Katerina Cagari, istraživačica iz Grčkog okeanografskog instituta (HCMR), koja širenje mikroplastike u Grčkoj analizira u sastavu utrobe riba i morskih kornjača.

"Utvrdili smo da 20 do 45 odsto testiranih riba i školjki guta plastični otpad", kaže ona.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.