AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.01.2020 18:40 > 22.01 18:40

Jaka oluja u Španiji, ima i mrtvih


Istočnu Španiju su pogodili obilna kiša, ali i sneg, naleti vetra brzine 100 kilonetara na sat, a na moru su talasi visoki i po 10 metara. 


Oluja nazvana "Glorija" i bujice su usmrtili šest ljudi, a traga se za još četvoro.
Jedan 25-godišnji Britanac nestao je u utorak sa obale kada su talasi dostigli 13,68 metara u Kataloniji i 14,77 metara na Balearskim ostrvima, što je rekord u tom turističkom arhipelagu.

"Gloria" je teško oštetila plaže na istoku, posebno u okolini Barselone. Jedno od najugroženijih područja je delta reke Ebra, važan prirodni park na jugu Katalonije, u koji je more ušlo tri kilometra, navodi Evropska služba Kopernikus uz fotografije snimljene satelitom.

Po španskoj meteorološkoj agenciji AEMET, oluja je danas počela da se smiruje, a na snazi su žuta i narandžasta upozorenja u Kataloniji i na Balearima.

Španija je nedavno bila iznenađena bujicama posle kiše retko jakog intenziteta: sedam osoba je u septembru poginulo zbog poplava na jugoistoku, a 2018. 13 je umrlo u nevremenu na Majorci.

MedECC, mreža od više od 600 naučnika iz mediteranskih zemalja, istakla je u studiji objavljenoj u oktobru da bi epizode ​​obilne kiše u regionu mogle da se povećaju za "10 do 20 odsto" zbog klimatskih promena.

"Glorija" koja je u utorak stigla do Francuske, počela je da popušta uz jaku kišu što stvara strahovanje od poplave.

Sva skijališta na istoku Pireneja su zatvorena, a iz jednog su evakuisani posetioci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.