AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.05.2020 19:40 > 28.05 19:40

UN konferencija o klimi treba da se odloži za kraj 2021.


UN konferencija o klimi COP26, smatrana presudnom u borbi protiv klimatskih promena, koja je trebalo da se održi u novembru ove gdine u Glazgovu, treba da bude odložena za godinu dana zbog epidemije Kovida-19.

Novo odlaganje ovog velikog skupa za klimu zatražila je Velika Britanija, juče su saopštile UN.

Taj zahtev se razmatra danas popodne na sastanku koji okuplja Veliku Britaniju i druge zemlje UN, a odluka će biti objavljena na kraju sastanka, rečeno je za Frans pres u telu UN o klimatskim promenama.

Taj skup je već bio odložen na neodredjeno vreme u aprilu zbog pandemije. Prema britanskom listu Gardijan mislilo se u prvo vreme da bi samit mogao da bude organizovan u prva tri meseca 2021, medjutim Velika Britanija sada smatra da je potrebno mnogo duže odlaganje, dodao je list.

Oko 30.000 ljudi, medju kojima 200 šefova vlada i država trebalo je da prisustvuiju tom 11-odnevnom skupu, presudnom za pokušaj ograničenja porasta temperature u svetu.

Stručnjak za klimatske pregovore Alden Majer je ocenio za Frans pres da je to dobra odluka pošto javno zdravlje treba da bude apsolutni prioritet, ali je dodao da pandemija korona virusa nije zaustavila klimatsku krizu.

Zapravo ekstremni klimatski dogadjaji se umnožavaju, sever Indije se guši u velikoj toploti, posle jugoistočne Evrope i Bliskog istoka.

Sporazum iz Pariza, potpisan 2015. godine predvidja ograničenje svetskog klimatskog zagrevanja na ispod dva, odnosno 1,5 stepen Celzijusa. Medjutim svet je daleko od tog cilja, Zemlja je već toplija za jedan stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru, što dovodi do porasta broja klimatskih katastrofa.

Prema Programu UN za životnu okolinu (UNEP) ako emisija gasova sa efektom staklene bašte nastavi da raste sadašnjim tempom temperatura bi mogla da poraste izmedju 3,4 i 3,9 stepeni Celzijusa do kraja veka. Čak iako zemlje potpisnice Pariskog sporazuma poštuju svoje obaveze, temperatura će porasti 3,2 stepena Celzijusa.

Sporazum predvidja reviziju obaveza država 2020 godine. Za sada to je uradilo samo 10 zemalja, što jedva da predstavlja 2,9 odsto od ukupnih emisija ugljen dioksida.

Ova godina trebalo je da bude presudna za životnu okolinu sa održavanjem skupa COP26 za klimu, ali takodje i COP15 za biodiverzitet.

Taj skup, predvidjen u oktobru u Kunmingu u Kini, ne može da se održi pre maja 2021, prema jednom izvoru bliskom tom pitanju.

Kongres Medjunarodne unije za očuvanje prirode, koji je trebalo da se održi u Marseju od 11. do 15. juna odložen je za januar 2021.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.