AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.06.2020 18:35 > 05.06 18:56

Putin oštro kritikovao ruskog tajkuna zbog izlivanja nafte (VIDEO)


Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je danas milijardera vlasnika kompanije "Nornikelj", u okviru kojeg posluje Noriljsko-Tajmirska energetska kompanija, zbog nepažnje i ogromnog izlivanja dizel goriva koje je nanelo ogromnu štetu arktičkom regionu.

Procenjeno je da se 20.000 tona dizel goriva izlilo u reku Ambarnaja prošlog petka iz oštećenog rezervoara u elektrani u Noriljsku, 2.900 kilometara severoistočno od Moskve.

Putin je proglasio vanredno stanje u regionu kako bi smanjio posledice izlivanja.

Elektranom upravlja kompanija Noriljsk Nikl, čija su džinovska postrojenja na tom području učinila Noriljsk jednim od najzagadjenijih mesta na planeti.

Tužioci su danas naveli da je nesreću očigledno izazvalo topljenje permafrosta što je dovelo do pucanja betonskog temelja ispod rezervoara.

Na današnjem video sastanku sa ruskim ekolozima, Putin je napao vlasnika kompanije "Nornikelj" Vladimira Potanjina, rekavši da je propust njegove kompanije što nije proverila stanje rezervoara za gorivo.

Potanjin, koji se na video sastanak uključio sa mesta izlivanja goriva, rekao je da će njegova kompanija platiti za čišćenje koje će prema procenama koštati 10 milijardi rubalja (oko 146 miliona dolara) i da je takodje spreman da plati novčanu kaznu za štetu koja je naneta ekosistemu.

Uz blagi osmeh, Putin je naglasio da bi zamena starog rezervoara za gorivo koštala mnogo manje.

"Da ste ih zamenili na vreme, ne bi bilo štete za životnu sredinu i vaša kompanija ne bi morala da snosi takve troškove", rekao je Putin Potanjinu, koji je najbogatiji čovek u Rusiji sa procenjenim bogatstvom od 25,5 milijardi dolara prema časopisu Forbs.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.