AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.06.2020 17:25 > 17.06 17:25

BiH neće odustati od protivljenja da Hrvatska odlaže nuklearni otpad kraj zajedničke granice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da BiH neće odustati od protivljenja da Hrvatska radioaktivan otpad odlaže na Trgovskoj gori, kraj zajedničke granice.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško i drugi odlaže u kasarni "Čerkezovac" u opštini Dvor, na samoj granici s BiH.

Košarac je rekao da se time ranije uglavnom bavilo samo resorno ministarstvo Republike Srpske, što je Hrvatska koristila kao argument da to nije zvaničan stav BiH.

Košarac je istakao da je bitno to što je Predsedništvo BiH usvojilo konkretan zaključak za postupanje svih državnih institucija u veti s tim problemom.

"Sada imamo jasan plan da formiramo ekspertski i pravni tim koji će biti formiran u naredne dve sedmice, i da prikupimo potrebnu argumentaciju za razgovore sa Hrvatskom", naveo je on.

"Opredeljeni smo da onemogućimo izgradnju odlagališta na planiranoj lokaciji. Moramo da vodimo računa o zdravlju 250 hiljada ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", naveo je ministar i dodao: "Tražićemo pomoć i u Briselu".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.