AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.06.2020 18:55 > 26.06 20:02

Izveštaj EK: Većina zemalja EU treba da smanji emisiju zagadjujućih gasova

Većini zemalja Evropske unije (EU) preti neispunjavanje obaveza o smanjenju emisije zagadjajujućih gasova do 2030. godine, upozorila je danas Evropska komisija u izveštaju.

"Poruka u izveštaju je jasna. Svuda u Evropi za mnoge gradjane preti disanje lošeg vazduha. Efikasne mere su neophodne za smanjenje zagadjenja vazduha u mnogim državama EU i to u sektorima poljoprivrede, energetike i saobraćaja", navodi se u tekstu.

Evropska komisija je danas objavila prvi izveštaj o proceni primene direktive o kvalitetu vazduha od 2020. do 2030. godine. Izveštaj se pozvao na analize nacionalnih programa za kontrolu zagadjenja koje su dostavile zemlje članice.

Komisija je prema razmatranju tih analiza zaključila da polovina zemalja EU neće moći da ispuni svoje obaveze o smanjenju zagadjujućih gasova, poput izduvnih gasova i sitnih čestica PM2,5.

Posebnu zabrinutost izaziva emisija amonijaka koji se koristi u poljoprivredi, navodi se u izveštaju.

Kako bi se smanjila ta vrsta zagadjenja, u maju je predstavljen akcioni plan "Od farme do tanjira" u cilju smanjenja upotrebe djubriva do 50 odsto do 2030. godine.

Komisija je pokrenula više od 30 postupaka kao upozorenje državama da preduzmu mere u borbi protiv zagadjenja vazduha pošto mnoge od njih nisu poštovale ograničenje emisije sitnih čestica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.