AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.06.2020 13:05 > 29.06 13:10

Hapšenja zbog šverca elektronskog otpada u Afriku

Španska policija je uhapsila 34 osobe u okviru istrage o švercu 2.500 tona električnog i elektronskog otpada u Nigeriju i još sedam afričkih zemalja, saopštila je danas Civilna garda.

Istragom u saradnji sa evropskog policijskom agencijom Evropol utvrdjeno je da je 2018. i 2019. godine bilo 138 ilegalnih transporta otpada sa Tenerifa ka Senegalu, Gani, Gambiji, Togou, Beninu, Gvineji, Sijera Leoneu, a posebno ka Nigeriji.

Osumnjičeni, uglavnom afričkog porekla, uhapšeni su na Tenerifima i Velikim Kanarima, dva ostrva u španskom arhipelagu.

Banda je u kontejnere tovarila razne proizvode, uključujući motorna vozila, rezervne delove, aparate za domaćinstvo i polovne električne i elektronske uredjaje, koje je nabavljala od pojedinaca ili kompanija.

Jedna 62-godišnja Italijanka je bila zadužena za dostavljanje dokumentacije carini, falsifikujući potvrde o ispravnosti aparata, dodaje se u saopštenju.

Električni i elektronski aparati sadrže supstance opasne po životnu sredinu i po ljudsko zdravlje ukoliko se njima nepravilno rukuje.

Civilna garda je ukazala da na afričkom kontinentu tim otpadom "često rukuju deca, bez ikakve zaštite, kako bi izvukla aluminijum i bakar".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.