AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.07.2020 15:25 > 01.07 16:24

Ugašena najstarija francuska nuklearna centrala

Najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj je zatvorena posle četiri decenije rada i dugogodišnje kampanje antinuklearnih aktivista. Zatvaranje nuklearke Fesenhajm, blizu granice s Nemačkom, deo je plana predsednika Emanuela Makrona za smanjenje zavisnosti od nuklearne energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nuklearna elektrana je juče prestala da radi, a proces uklanjanja goriva iz reaktora trebalo bi da bude završen do 2023. Njeno kompletno demontiranje se ne očekuje pre 2040. godine, preneo je portal EU Observer.
Posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011, tadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland obećao je da će zatvoriti Fesenhajm, zbog pritužbi nemačke i švajcarske vlade na bezbednost tog postrojenja.

Predsednik Emanuel Makron je 2017. konačno odobrio zatvaranje centrale koja je priključena na mrežu 1977. godine.

Medjutim, grupa pristalica nuklearne energije je u ponedeljak u sedištu organizacije Grinpis u Parizu protestovala zbog zatvaranja Fesenhajma.

Francusko društvo za nuklearnu energiju smatra da će zatvaranja najstarije francuske nuklearne centrače značiti veću proizvodnju energije iz fosilnih goriva i povećanje emisije štetnih gasova za oko 10 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

Francuska namerava da smanji emisije u energetskom sektoru zatvaranjem poslednje četiri elektrane na ugalj do 2024. i investiranjem u obnovljive izvore energije.

U Francuskoj će posle zatvaranja Fesenhajma ostati 56 reaktora sa vodom pod pritiskom u 18 nuklearnih elektrana.

Oland je 2012. najavio da će smanjiti energetsku zavisnost Francuske od nuklearne energije sa 75 na 50 odsto, a Makron je, kada je izabran za predsednika, obećao da će poštovati taj cilj.

Makron je u maju predstavio energetski i klimatski plan po kojem će taj cilj biti ispunjen do 2035.

Dan pošto su Zeleni odneli pobedu u više velikih gradova na lokalnim izborima, francuski predsednik je u ponedeljak obećao da će ubrzati preazak na "zeleniju ekonomiju".

Makron je prihvatio 146 preporuka Klimatske konvencije gradjana za smanjenje emisije štetnih gasova i najavio dodatnih 15 milijardi evra za borbu protiv klimatskih promena tokom naredne dve godine.

Takodje je izrazio spremnost da, ako dobije odobrenje Parlamenta, raspiše referendum o izmenu Ustava da bi taj propis uključio klimatske ciljeve.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.