AAA

ZELENA-SRBIJA | 25.07.2020 12:00 > 25.07 12:00

Vijetnam u strahu od korona virusa zabranio uvoz i trgovinu divljim životinjama


Vijetnam je objavio da zabranjuje uvoz divljih životinja i da će zatvoriti pojace na kojima se one prodaju jer strahuje od bolesti koje mogu sa životinja preći na ljude, poput novog korona virusa koji izaziva bolest KOVID-19.

Naredba koju je u četvrtak potpisao premijer Ngujen Suan Fuk zabranjuje sav uvoz divljih životinja mrtvih ili živih, uključuje jaja i larve. Uvedene su strože kazne za to.
Vijetnam je bio popularno odredište za divlje životinje i proizvode od njih, često i ugroženih vrsta, jer se koriste u tradicionalnoj medicini ili u pripremi egzotičnih jela.

U svetu je pojačan nadzor trgovine divljim životinjama zbog zdravstvenih rizika jer se veruje i da je novi korona virus sa životinja prešao na ljude.

"Postojanje mnogih pijaca divljih životinja već dugo je veliki problem u Vijetnamu", rekao je Fuong Tam, direktor vijetnamske organizacije "Humane Society International".

"Taj bezobziran apetit za divljim životinjama ugrožava opstanak ne samo mnogih vrsta, već, kao što smo videli i sa izbijanjem pandemije koronavirusa, ugrožava život ljudi. Dakle, zabrana je dobrodošla, makar i zakasnela", rekao je Tam.

Stiv Galster, direktor "Freelanda", grupe koja radi na potpunoj zabrani trgovine divljim životinjama, rekao je da vijetnamska direktiva nije savršena, jer ima izuzetaka koji će omogućiti da se neka trgovina divljim životinjama nastavi, ali to je dobar početak.

Odluku je pozdravila i vlada Australije čiji je ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud rekao da je to "velika dobit za globalno javno zdravstvo" jer Vijetnam "smanjuje rizik od budućih pandemija i pokazuje svetu kako se može upravljati".

Australija će, imajući to u vidu, nastaviti da se bori za opošte, svetske reforme u ttoj oblasti, rekao je njen ministar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.