AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.08.2020 16:10 > 29.08 16:10

Velike demonstracije na Mauricijusu zbog zagadjenja mora naftom


Desetine hiljada ljudi izašle su danas  na ulice glavnog grada Mauricijusa, Port-Luisa, da bi na velike demonstracijama osudile kako se Vlada nosila sa izlivanjem goriva iz raspuklog broda na jugoistočnoj, sada teško zagadjenoj obali tog ostrva početkom avgusta.

Demonstranti, većina u crnini, ukazala je na štetu nanetu izlivanjem mazuta i nafte iz broda i teških ekonomskih posledica te kastastrofe po ribolov i turizam Mauricijusa, preneli su novinari Frans presa.
Japanski brod za rasuti teret "Vakašio" se 25. jula nasukao na greben na jugoistoku Mauricijusa. Od 3.800 tona mazuta i 200 tona dizela u njemu, 800 do 1.000 tona mazuta je početkom avgusta isteklo iz napuklog korita broda i zagadilo okean i obalu posebno zaštićenog područja u kojem su šume mangrova i ugrožene vrste flore i faune.

Timovi za reagovanje na katastrofe su se trkali s vremenom da bi ispumpali ostatak goriva iz olupine koja se na kraju prepolovila.

Mnogi gradjani Mauricijusa smatraju da je vladi premijera Pravinde Jugnauta predugo trebalo da preduzme mere i da je kasnila sa organizovanjem ispumpavanja mazuta i 200 tona dizela koji su bili u brodu.

Mnogi su zato na današnjim demonstracijama pozivali premijera da podnese ostavku uz transparente "Nemate stida" i "Tiranija se širi brže od KOVIDA-19".

Protestovali su uju i zbog alarmantnog uginuća četrdesetak delfina poslednjih dana, dodaje agencija AP.

Mauricijus sa 1,3 miliona stanovnika, koji obuhvata arhipelag u Indijskom okeanu u zoni gde su najlepši koralni grebeni na svetu, hrani se ribarenjem i živi od ekološkog turizma.

Današnji protest koji nije bio stranački, ali je imao podršku opozicije, organizovan je na poziv gradjanina Mauricijusa Žana Brinoa Loreta koji je postao junak u očima svojih sunarodnika jer se suprotstavio šefu Vlade time što je, kao stručnjak za bezbednost, obelodanio da je Vlada krila istinu o okolnostima izlivanja nafte, a uložio je i žalbu protiv ministara plave ekonomije i životne okoline.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.