AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.09.2020 14:45 > 14.09 14:45

Otcepio se veliki komad ledenog pokrivača Grenlanda

Veliki deo ledenog pokrivača Grenlanda procenjen na oko 110 kvadratnih kilometra odlomio se na dalekom severoistoku Arktika, naveli su naučnici koji kažu da je to dokaz brzih klimatskih promena.

Deo glečera odlomio se u fjordu zvanom Njoghalfvjerdsfjorden koji je dug oko 80 kilometara i širok oko 20 kilometara, saopštio je danas Nacionalni geološki institut Danske i Grenlanda.
Glečer se nalazi na kraju severoistočnog ledenog toka Grenlanda gde ulazi u okean.

Godišnje topljenje za najveći arktički ledeni pojas na severoistočnom Grenlandu meri se optičkim satelitima.

Pokazuje se da su izgubljene ledene površine u poslednje dve godine prešle svaka 50 kvadratnih kilometara. Ledeni pojas je od 1999. izgubio 160 kvadratnih kilometara, što je preko dva puta veće od površine Grčke.

"Treba da budemo vrlo zabrinuti sa nečim što izgleda da je progresivno nestajanje najvećeg preostalog ledenog grebena na Arktiku", rekao je naučnik Džejson Boks.

"Još jedan masivan komad vitalnog morskog leda je pao u okean", rekla je portparolka Grinpisa Laura Meler koja se nalazi na brodu te organizacije "Arktik sanrajz" (Arctic Sunrise) na ivici morskog leda.

"To je još jedan znak uzbune koji označava klimatska kriza u brzo zagrevajućem Arktiku", dodala je ona.

U avgustu je studija pokazala da je Grenland izgubio rekordnu količinu leda tokom izuzetno tople 2019. godine, sa toliko velikim topljenjem da bi moglo da pokrije američku državu Kaliforniju sa preko 1,25 metara vode.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.