AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.09.2020 16:30 > 16.09 16:30

Dim od američkih požara stigao do Evrope


Šumski požari koji haraju američkom zapadnom obalom, uz Tihi okean, su desetinama do stotinama puta intenzivnije od proseka poslednjih 15 godina sa posebno gustim dimom koji je čak stigao do Evrope, objavio je danas evropski servis za klimatske promene Kopernikus (Copernicus).

Zahvaljujući satelitskim snimcima "pratimo obim požara i zagadjenje od dima širom SAD i dalje" rekao je danas u saopštenju Mark Parington naučnik servisa za atmosferski nadzor Kopernikus (CAMS), prebela je agencija AFP.
Podaci pokazuju da su ti požari "bez presedana" i da su "desetine do stotine puta intenzivniji od proseka požara u periodu 2003-2009. godine u SAD kao i u više pogodjenih država", navela je ta služba.

Požari proizvode veliku količinu dima, a u Kaliforniji i Oregonu već su ispustili u atmosferu mnogo više ugljenika nego bilo koje godine od 2003, od kada se to meri. Količina ugljenika je izračunata na 21,7 megatona u Kaliforniji i 7,3 megatona u Oregonu.

Posebno gust dim je čak stigao do Evrope.

Zbog snažnih atmosferskih sistema, dim od požara bio je danima samo iznad zapadnog dela Severne Amerike, uzrokujući potencijalno opasan kvalitet vazduha u gradovima Portland, Vankuver i San Francisko, prenosi agencija Hina.

Medjutim, vreme se u ponedeljak promenilo i dim je vazdušnom strujom odnet na istok. Portal "NY Metro Weather" objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad Njujorka.

Servis Kopernikus procenjuje da dim počinje ponovo da prelazi Atlantik i da će stići do severne Evrope kasnije ove nedelje što se već desilo krajem prošle nedelje.

"Činjanica da ti požari ispuštaju toliko zagadjenja u atmosferu da gust dim možemo da vidimo i na udaljenosti od 8.000 kilometara, pokazuje koliko su razorni", rekao je Mark Parington.

Ukupno je od sredine avgusta na američkoj zapadnoj oballi izgorelo više od dva miliona hektara vegetacije i to od kanadske do granice SAD s Meksikom.

Naučnici se slažu da je izuzetan obim tih šumskih požara posledica klimatskih promena koje pogoršavaju hroničnu sušu i izazivaju ekstremne meteorološke uslove.

Medjutim, predsednik SAD Donald Tramp ponovo je izazvao polemiku time što je, kako izgleda, negirao ulogu klimatskih promena u tim šumskim požarima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.