AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.09.2015 21:40 > 18.09 21:45

SAD kažu da VW vara pri proveri izduvnih gasova

Američka Agencija za zaštitu životne sredine EPA kaže da je skoro 500.000 dizel automobila Folksvagena i Audija proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

EPA kaže da je u te automobile ugrađen uređaj programiran tako da otkrije kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje izduvnih gasova u SAD. Automobili samo tada uključuje kompjuterski sistem za punu kontrolu sastava izduvnih gasova, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

Svrha tog uređaja je da obavesti vozača o neispravnosti izduvnih gasova koja ukazuje na kvar zbog kojeg bi automobil morao odvesti na popravku koja je važna i za zaštitu okoline od zagađenja.

Kako piše agencija AFP, taj mali špijunski uređaj za isključenje kontrole izduvnih gasova pri testiranju, za čije postojanje vlasnici automobila i ne znaju, omogućavaju da vozilo glatko prođe test zagađenja i dobije potvrdu da je ekološki isparavno.

Međutim, čim se završi test, mehanizam uređaja za anti-zagađenje se isključuje i vozilo zatim bez kontrole oslobađa gasove u atmosferu, a posebno azot-dioksid koji se povezuje sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima, uključujući astmu.

EPA je ocenila da je takva upotreba tog uređaja nelegalna i da ugrožava javno zdravlje, prenela je agencija AP.

EPA je pozvala VW da popravi sistem za kontrolu emisije izduvnih gasova automobila.

Folksvagen je kratko saopštio samo da sarađuje sa istražiteljima tog slučaja.

Agencija AFP dodaje da VW može biti podvrgnut veoma teškoj finansijskoj kazni u SAD.

Kako piše AFP, prevara bi ostala nezapažena da nije bilo istrajnosti "Međunarodnog saveta za čist saobraćaj" (International Council on Clean Transportation).

Tu nevladinu organizacija sa sedištem u SAD i Nemačkoj upozorili su istraživači Univerziteta Zapadne Virdžinija da su nezavisnim testovima otkrili čudne razlike između stvarnog sastava gasova i merenja na testovima Folksvagena i Audija.

EPA je potom zajedno s državnom upravom Kalifornije preuzela to pitanje i obavestila Folksvagen da mora da pozove vlasnike vozila da ih dovezu na popravku sistema za kontrolu izduvnih gasova.

Folksvagen će tako morati da o svom trošku popravi svih skoro pola miliona vozila prodatih od 2008. godine u SAD modele Golf, Audi A3, Pasat i Bitl, saopštila je EPA.

To, međutim, nije jedina briga za nemačkog proizvođača koji je u borbi protiv svojih američkih rivala optuženih za rasipanje goriva, često igrao na kartu da je "VW čist".

Folksvagen bi tako mogao po građanskoj odgovornosti biti primoran da plati kazne koje, po američkim medijima, iznose milijarde dolara.

Uz to, mada maksimalna kazna za kršenje Zakona o čistom vazduhu iznosi samo 37.500 dolara, obeštećenje koje bi Folksvagen morao da isplati po tom osnovu, u načelu može premašiti 18 milijardi dolara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.