AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.11.2020 23:40 > 13.11 23:40

Najudaljenije naseljeno ostrvo na Zemlji proglasilo veliku zonu zaštite morskog života


Ostrvo Tristan da Kunja, na kojem živi 245 stanovnika, proglasilo je zaštitnu zonu radi očuvanja morskog života u oblasti na jugu Atlantskog okeana, tri puta većoj od Velike Britanije.

Vlada te britanske prekomorske teritorije, koja sebe naziva najudaljenijim naseljenim ostrvom na Zemlji, saopštila je danas da će u oblasti površine 627.247 kvadratnih kilometara od sada biti zabranjen ribolov i druge "ekstraktivne aktivnosti".
To će biti najveća "nedodirljiva zona" u Atlanstkom okeanu i četvrta po veličini na svetu, navela je vlada.

Poseban status velike morske oblasti doprineće zaštiti miliona morskih ptica, uključujući albatrose, kao i kitova, ajkula i foka.

Zona zaštite će postati deo britanskog Programa plavog pojasa koji obezbedjuje 27 miliona funti za promociju zaštite mora u prekookeanskim teritorijama.

Ta inicijativa je do sada zaštitila 11,1 milion kvadratnih kilometara morske oblasti, što čini jedan odsto svetskih okeana, saopštio je kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona.

Tristan da Kunja je najveće od četiri ostrva istoimene britanske teritorije i nalazi se 2.810 kilometara zapadno od južnoafričkog grada Kejptaun. Otkrili su ga Holandjani 1643. godine.

Velika Britanija je zauzela ostrvo 1816. godine i uspostavila prvo trajno naselje na toj teritoriji. Ostrvo je evakuisano posle erupcije vulkana 1961. godine, ali su se meštani vratili 1963. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.