AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.11.2020 07:15 > 20.11 07:15

Predsednik Francuske s glavnim donatorima za zaštitu klime

Predsednik Francuske Emanuel Makron okuplja danas na video-konferenciji predstavnike tridesetak fondova i međunarodne berzantske menadžere koji su se obavezali da promovišu "zelene" finansije radi suzbijanja vanredne klimatske situacije u svetu.

To će bit treći sastanak radne grupe "Suvereni fondovi Samit jedne planete" ("One Planet Summit"), nastale na predlog šefa francuske države decembra 2017. godine.
Ova grupa je u međuvremenu porasla na 33 finansijske institucije, uključujući 14 državnih fondova, teških 30 hiljada milijardi dolara, ili skoro 30% fondova u svetu, kaže Makronov kabinet.

"Rast iznosa (članova) je od početka pomnožen sa 10, što je ogromno", i pokazuje da sve veći broj finansijskih igrača "veruje u važnost uzimanja klime u obzir" u svojoj investicionoj politici, podvukla je Jelisejska palata.

Na video-konferenciji učestvovaće predstavnici suverenih fondova iz Norveške, Novog Zelanda, Katara, Saudijske Arabije, Indije, Senegala, Velike Britanije, Italije i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Među finansijskim menadžerima biće "Blackrock", "Goldman Sachs", "BNP Paribas", HSBC, "Natixis", "Amundi", UBS.

"Samitom jedne planete" Makron teži stvaranju međunarodne koalicije za mobilizaciju privatnog sektora pred globalnim zagrevanjem, nekoliko meseci posle najave predsednika Donalda Trampa o izlasku Sjedinjenih Država iz Pariskog sporazuma iz 2015. čija će se peta godišnjica proslaviti u decembru.

"Finansije će biti 'zelene' ili ih neće biti. Pomoći će finansiranju ekološke tranzicije ili ih neće biti. Ova nova koalicija treba da nam omogući da finansiramo 'zelene projekte' ", rekao je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer posle prethodnog sastanka radne grupe u julu 2019.

Iako značajan deo svojih resursa crpe iz fosilnih goriva, ti fondovi su zabrinuti za buduću profitabilnost svoje imovine, na koju će posebno uticati ekološki restriktivniji propisi i rast takse na ispuštanje ugljen-dioksida.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.