AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.11.2020 15:05 > 27.11 15:17

Kina potpuno zabranjuje uvoz otpada od 2021.

Kina od 1. januara 2021. zabranjuje uvoz i poslednjih tipova još dozvoljenog čvrstog otpada, što će označiti kraj politike pokrenute pre tri godine, javila je danas državna agencija Sinhua.

Nastojeći da više ne bude "djubrište planete", Kina je u januaru 2018. počela da zatvara vrata za uvoz otpada što je izazvalo akumulaciju proizvoda za reciklažu u bogatim zemljama.

Kina je takodje postepeno zabranjivala uvoz raznih vrsta plastike, automobilskih delova, papira, tekstila ili otpada od čelika ili drveta.

"Svaki uvoz čvrstog otpada kojim god sredstvom da stiže će biti zabranjen" navodi se u zvaničnoj noti koju citira novinska agencija Sinhua.

Objava stupa na snagu 1. januara 2021. godine dodaje se u tekstu ministarstva za životnu sredinu i trgovinu, Carine i Nacionalne komisije za ekonomsko planiranje.

Ta ekološka politika je popularna u Kini od pokretanja, ali je izazvala velike teškoće za američke i evropske industrije reciklaže koje su primorane da čuvaju otpad dok čekaju rešenje.

Otpad koji se izvozio ka azijskim zemljama kupovale su decenijama lokalne firme, čistile ga i pretvarale u sirovine za industriju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.