AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.11.2020 20:35 > 27.11 20:51

Pevačica Šer u Pakistanu prati najusamljenijeg slona na svetu u novi dom (VIDEO)


Pevačica i glumica Šer došla je u Pakistan da otprati Kavanu najusamljenijeg slona na svetu, koji će uskoro napustiti zoološki vrt u Islamabadu i otići u novi rezervat, posle višegodišnjeg lobiranja grupa za prava životinja i aktivista.

Iz bezbednosnih razloga tačan raspored boravka pevačice nije objavljen. Ona se medjutim danas sastala sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom i očekuje se da će kasnije na ovom putovanju da poseti slona Kavana, saopštila je kancelarija premijera.

Kavana treba u nedelju da krene u novo utočište u Kambodži, rekao je Martin Bauer, portparol globalne organizacije za dobrobit životinja Četiri šape (Four Paws International), koja je predvodila akciju za spasavanje slona Kavana od 2016.

Životinja je živela u lošim uslovima u zoološkom vrtu u Pakistanu 35 godina, uglavnom u lancima i izgubila je partnerku 2012. godine.

Slonica je uginula posle infekcije koja se pretvorila u gangrenu i telo joj je ležalo pored Kavane nekoliko dana pre nego što je uklonjeno, rekao je doktor veterinar iz organizacije Četiri šape Amir Kalil. Kalil je rekao da je Kavanu bilo slomljeno srce kada mu je partnerka uginula.

Aktivisti su nazvali Kavanu "nausamljeniji slon na svetu" kada je njegova sudbina privukla medjunarodnu pažnju, i nesrećni slon je dijagnostikovan kao emocionalno i fizički oštećenim.

Kalil je lečio mnoge slonove rane i boljke protekla tri meseca, a istovremeno Kavana je i preterano debeo i neuhranjen i pati od drugih teškoća zbog izolacije.

Šer se zauzela za njegovu sudbinu i glasno je zagovarala njegovo prebacivanje iz tog zoološkog vrta u Paksitanu. Aktivisti organizacije Četiri šape pratiće Kavana na novo mesto u rezervatu u Kambodži.

U tviter poruci posle sastanka sa pakistanskim premijerom Šer je zahvalila premijeru Kanu što joj je omogućio da odvede slona u Kambodžu.

Zbog očajnih uslova kao rezultat sistemskog nemara viši pakistanski sud je u maju naredio zatvaranje Zoološkog vrta Margazar u Islamabadu gde je Kavan živeo veći deo svog života.

Lekarsko ispitivanje u septembru pokazalo je da su njegovi nokti napukli i preterano izrasli kao rezultat toga što je godinama živeo u nepropisnom prostoru sa podom koji mu je oštećivao noge.

Poslednja tri meseca tim grupe Četiri šape i Uprava za divlje životinje Islamabada spremaju slona da ode na put u Kambodžu.

Kavana je stavljen na dijetu sa voćem i povrćem i izgubio je pola tone, 450 kilograma, rekao je veterinar Kalil. Prethodno je jeo 250 kilograma čiste šećerne trske dnevno sa ponekim voćem ili povrćem.

Kalil je rekao da ima puno slonova u rezervatu u Kambodži ali posebno da Kavanu čekaju tri ženke, i našalio sa da bi Kavana tu mogao da nadje i devojku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.