AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2020 17:20 > 01.12 17:51

Poljski zoološki vrt uhvatio radjanje retke vrste jelena na videu (VIDEO)

Zoološki vrt u Poljskoj objavio je da je prvi uspeo da snimi video radjanja retkog filipinskog mišolikog jelena "jelenčića" i ima nade da je to mužjak koji bi mogao da pomogne razmnožavanju te retke minijaturne vrste sisara.

Noćno radjanje 10. novembra u 2.42 u Zoološkom vrtu u Vroclavu snimljeno je kamerom. Dalo je stručnjacima neka saznanja o procesu radjanja te vrste i prvog ponašanja mladunčeta, uključujući da počinje da sisa jako brzo.

"Ovo je medjaš u očuvanju ove vrste", rekao je šef Zoološkog vrta Radoslav Ratajšak.

Vroclavski primerak te prirodno povučene životinje se skriva od pogleda i stručnjaci nisu još uspeli da joj utvrde pol. Nadaju se da je mužjak jer medju 12 životinja te vrste u zoološkim vrtovima u Evropi je samo jedan potvrdjeni mužjak, u Vroclavu, kojeg su nazvali "Džoni Ingliš". 

Ženki ima u zoološkim vrtovima u Česteru u Engleskoj i u Roterdamu u Holandiju. To otežava razmnožavanje pošto su te životinje vrlo osetljive i stručnjaci su nevoljni da dopuste da ih transportuju.

Ova malo poznata vrsta je endemska samo na filipinskom ostrvima Balabak, Bugsuk i Ramos. Njihov broj se smanjuje kako gube stanište zbog širenja plantaža za palmino ulje, naveo je Zoološki vrt u Vroclavu.

Te male životinje žive same ili u parovima. Odrasli primerci azijskih vrsta tih najmanjih papkara na svetu su, zavisno od vrste, teški od svega 700 grama do osam kilograma, a njihovi afrički srodnici su i dvostruko krupniji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.