AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.12.2020 12:50 > 28.12 12:50

Vremenske nepogode najviše koštaju najsiromašnije zemlje


Deset najskupljih vremenskih nepogoda tokom 2020. godine koštalo je gotovo 150 milijardi dolara osigurane štete, što je mnogo više nego prethodne godine i pokazuje sve veći uticaj globalnog zagrevanja, podaci su britanske nevladine organizacije Kristijan ejd (Christian Aid).

Prema godišnjem izveštaju te organizacije, tih deset katastrofa izazvalo je smrt 3.500 osoba i raseljavanje više od 13,5 miliona ljudi.
Od velikih požara u Australiji do niza uragana na Karibima, stvarni trošak ekstremnih vremenskih dogadjaja 2020. godine podstaknutih globalnim zagrevanjem, zapravo je mnogo veći, s tim što većina štete nije osigurana, dodaje ta NGO.

I nije iznenadjujuće što su siromašne zemlje platile najvišu cenu, sa samo četiri odsto osiguranih ekonomskih gubitaka izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama, u poredjenju sa 60 odsto u bogatim zemljama, navodi se u izveštaju koji se poziva na nedavnu studiju objavljenu u časopisu Lanset (The Lancet).

Vremenske katastrofe su naravno pustošile planetu i pre pojave klimatskih promena koje je izazvao čovek, ali porast temperature od najmanje 1,1 stepen od početka industrijske ere povećao je njihovu učestalost i njihove posledice.

"Bilo da su u pitanju poplave u Aziji, skakavci u Africi ili oluje u Evropi i Americi, klimatske promene su nastavile da besne i 2020. godine", navela je Ket Kramer, odgovorna za klimu u britanskoj organizaciji.

Pet najskupljih katastrofa tokom 2020. godine povezano je sa posebno jakim monsunom u Aziji. "Poplave 2020. bile su medju najgorima u istoriji Bangladeša, sa više od četvrtine zemlje pod vodom", kaže jedan klimatolog sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju u Bangladešu.

S druge strane, veliki broj tih katastrofa prouzrokovao je štetu od najmanje pet milijardi dolara, poput ciklona Amfan u Bengalskom zalivu u maju, požara na zapadu SAD tokom leta i jeseni, ili požara koji su u januaru harali Australijom.

Rekordna sezona uragana na Atlantiku, sa neverovatnih 30 oluja, izazvala je smrt najmanje 400 osoba i štetu od 41 milijarde dolara u SAD, Centralnoj Americi i na Karibima, navodi Kristijan ejd.

Ta organizacija dodaje da su dve oluje u Evropi, u februaru u Velikoj Britaniji i Irskoj i u oktobru u Francuskoj i Italiji, izazvale štetu od 5,9 milijardi dolara.

Naučnici su najavljivali povećanje broja katastrofa povezanih sa klimatskim promenama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.