AAA

ZELENA-SRBIJA | 03.01.2021 17:50 > 03.01 17:50

Akvarijum odložio uvoz belih kitova zbog tužbe društva za zaštitu životinja

Akvarijum u američkoj saveznoj državi Konektikatu pristao je da zbog tužbe grupe za zaštitu životinja odloži do 31. marta uvoz pet belih kitova beluga, na kojima namerava da obavi istraživanje.

Akvarijum Mistik je pristao da odloži uvoz kitova kako bi sudijia imao vremena da odluči o tužbi oorganizacije "Prijatelji životinja" da zabranu zaustavljanja isporuke.
"Prijatelji životinja", sa sedištem u Darijenu, u državi Konektikat, podneli su tužbu u septembru, rekavši da će pet belih kitova biti ugroženog iz njihovog doma u Kanadi, zbog prekida veza sa drugim pripadnicima njihove vrste.

Tužba je podneta protiv sekretara za trgovinu Vilbura Rosa i Nacionalne službe za morsko ribarstvo, koje su odobrile dozvolu za istraživanje koja Akvarijumu Mistik omogućava uvoz kitova iz kanadske pokrajine Ontario.

"Ovo je sjajan rezultat za kitove, jer to znači da neće biti izmešteni iz staništa i prebačeni u Mistik dok sud ne utvrdi da li je dozvola koju je vlada izdala u skladu sa zakonom", naveo je Stiven Hernik, advokat organizacije "Prijatelji životinja".

Akuarijum Mistik već ima tri beluge, potpuno beli kitova koji su veoma komunikativni. U Mistiku žive u otvorenom bazenu od 750.000 galona, najvećem morskom u SAD.

Zvaničnici Akvarijuma kažu da će im dozvola uvoza kitova omogućiti "neinvazivna istraživanja" koja su "od vitalnog značaja za pomoć" toj ugroženoj i malobrojnog vrsti kitova.

"Prijatelji životinja" tvrde da dozvola krši Zakon o zaštiti morskih sisara i Nacionalni zakon o zaštiti životne sredine, jer se državni zvaničnici nisu na odgovarajući način pozabavili mogućim teškoćama kitova zbog preseljenja u Mistik.

Akvarijum brani ideju o istraživanju i kaže da će tamošnje stanište obezbediti sigurno, zdravo i prostrano okruženje za novih pet kitova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.