AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.01.2021 16:40 > 11.01 16:40

U Parizu počeo samit Jedna planeta o biodiverzitetu


Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) otvorio je danas samit Jedna planeta (One Planet Summit) posvećen biodiverzitetu i u cilju ponovnog pokretanja pregovora o boljoj zaštiti prirode.

"Budućnost i budućnost naše planete zavisi od toga šta radimo ovde i sada", rekao je Makron iz Jelisejske palate gde su prisutni neki od učesnika skupa, koji je pretežno u onlajn izdanju.
Predsednik Francuske rekao je da je važno početi 2021. godine samitom o planeti jer će tokom godine biti važni sastanci, kao svetski kongres Medjunarodne unije za očuvanje prirode, zasedanje Konvencije UN o biodiverzitetu (COP15) i sastanak o klimi COP26.

Prema njegovim rečima, na medjunarodnom nivou, nijedan od ciljeva postavljenih u protekloj deceniji u pogledu zaštite biodiverziteta nije postignut.

"Moramo da se suočimo sa tim neuspehom, nikako da od toga pravimo dramu već treba da konkretno ubrzamo akcije", rekao je Makron.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres) izjavio da posle krize korona virusa koja svedoči o opasnosti narušavanja ekološkog sistema, svet ne može da se vrati na "situaciju normale" kao pre korona virusa.

Samit se fokusira na četiri teme zaštita kopnenih i morskih ekosistema, promocija agroekologije, finansiranje aktivnosti i veza izmedju krčenja šuma, očuvanja vrsta i zdravlja ljudi.

Na samitu trebalo bi da se obrati oko 30 zvaničnika.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.