AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.02.2021 12:10 > 22.02 12:17

Izrael: Embargo na detalje izlivanja nafte koje je uništilo obalu mora (VIDEO)


Ministarstvo za zaštitu prirode Izraela saopštilo je danas da je sudija stavio embargo na detalje koji se tiču izlivanja nafte na izraelsku obalu Sredozemnog mora, najgoreg slučaja zagadjenja mora tokom više decenija.

Na osnovu neuobičajenog jednonedeljnog embarga zabranjuje se objavljivanje bilo kog detalja povezanog s istragom, uključujući sve što bi moglo da identifikuje osumnjičene, brodove, njihov teret, destinacaju ili polaznu luku.

Zagadjenje je najpre primećeno u sredu, a Ministarstvo za zaštitu prirode je reklo da se najverovatnije radi o neprijavljenom izlivanju možda i desetina tona nafte iz tankera, navode izraelski mediji.

U subotu je rečeno da je Evropska agencija za pomorsku sigurnost obavestila ministarstvo da je uzrok zagadjenja naftna mrlja primećena oko 50 kilometara od izraelske obale. U nedelju je Vlada Izraela pozvala gradjane da ne ide na plaže.

Zvaničnici su rekli da je izvor zagadjenja velika naftna mrlja na nepoznatoj lokaciji i da su plaže od Roš Hanikre na severu do kibuca Zikima na jugu pored pojasa Gaze zatvorene za javnost do daljeg.

Zagadjeno je više od 170 kilometara, 40 procenata obale Izraela, a čišćenje bi moglo potrajati godinama.

Hiljade dobrovoljaca pridružile se se u subotu naporima nevladnih organizacija da se obala očisti, ali je preostalo još mnogo rada na uklanjanju katrana i to uglavnom rukama.

Životinje umazane katranom, nekoliko ptica i morskih kornjača nadjene su od srede na obali.

Kornjače su prenete u Nacionalni centar za spasavanje morskih kornjača, gde su nahranjene u nastojanju da im se poveća metabolizam i razredi nafta u njihovim telima.

Uprava za prirodu i parkove je u medjuvremenu objavila početne nalaze obdukcije mladunčeta kita koje je more izbacilo u četvrtak.

U plućima kita nadjena je crna tečnost, ali se ne zna da li je to uzrok smrti ili je ona povezana sa naftnom mrljom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.