AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.02.2021 19:40 > 23.02 19:40

Majonez lek za kornjače ugrožene izlivanjem nafte kraj obale Izraela


Izraelski stručnjaci majonezom čiste organizam morskih kornjača otrovanih izlivanjem nafte koje je nanelo nezapamćenu štetu na obali Sredozemnog mora.

U Nacionalnom centru za spasavanje morskih kornjača je 11 tih životinja kojima daju da jedu majonez jer on rastvara naftu i čisti organizam od nje.
Očekuje se da će oporavak trajati nedelju do dve, a potom će kornjače ponovo na slobodu.

Hiljade dobrovoljaca su se pridružile ekipama mobilisanim da uklone katran s izraelskih plaža duž 195 kilometara sredozemne obale te zemlje, što bi moglo trajati mesecima.

Ministarstvo za zaštitu prirode je reklo da istražuje uzrok izlivanja nafte za koje se veruje da se desilo početkom februara. Za to se nije ni znalo sve do pre nekoliko dana kada je more izbacilo na obalu 1.000 tona nafte i smole, kako se procenjuje. Katran je takodje pričinio štetu susednom Libanu.

U ponedeljak je izraelski sud zabranio objavljivanje svih podataka o istrazi, uključujući naziv osumnjičenog broda iz kojeg se, kako se veruje, izlila nafta, ime luke iz koje je isplovio i kuda je plovio.

Udruženje novinara Izraela je danas podnelo peticiju sudu, tražeći da se embargo ukine.

Izraelski mediji su ipak objavili da se sumnja na tanker "Minerva Helen" pod grčkom zastavom, sada je ukotvljen u Kartaheni u Španiji. Naveli su da se iz tog tankera nafta izlila i kraj Kopenhagena 2018. godine.

Na pitanje izraelskog javnog servisa Kan o incidentu u Izraelu, grčka kompanija je porekla svaku vezu s timm, kao i s izlivanjem nafte u Danskoj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.