AAA

ZELENA-SRBIJA | 03.03.2021 21:05 > 03.03 21:05

Izraelska ministarka optužila Iran za ekološki terorizam


 Izraelska ministarka za zaštitu životne sredine Gila Gamliel izjavila je danas da je nedavno izlivanje nafte koja je prekrila obalu Izraela katranom bilo "ekološki terorizam", povezan s Iranom, kako se čini.

"Nakon što smo ograničili broj osumnjičenih za incident, otkrili smo da to nije bio samo ekološki zločin, već ekološki terorizam. Piratski brod u vlasništvu libijske kompanije koji je došao iz Irana je odgovoran za ekološki napad", napisala je ministarka na Tviteru.
Izraelski mediji su najavili da će se uskoro otkriti više detalja.

Ministarka je nešto ranije rekla da su istražitelji pronašli brod koji je odgovoran za masivno izlivanje nafte u februaru, pošto je istraženo 35 brodova u proteklim danima.

Katran je prekrio oko 160 od ukupno 190 kilometara duge izraelske obale Sredozemnog mora.

Na brifingu za novinare ministarka je rekla da je 19 godina star libijski brod plovio pod zastavom Paname i nosio sirovu naftu iz Irana u Siriju.

"Mi ćemo tužiti radi kompenzacije u ime svih gradjana Izraela za štetu nanetu zdravlju, prirodi, flori i fauni", rekla je ona upirući prst na Islamsku Republiku Iran.

Generalni direktor ministarstva Rani Amir je rekao da je cilj bio da se sirova nafta pošalje nelegalno iz Irana u Siriju, a možda i u neke druge zemlje.

On je rekao i da je brod koji nije bio u tom području osam godina vidjen kraj sirijske luke Latakija u februaru, gde je nafta pretakana u manje brodove i da je izlivanje ili namerno, ili greška.

Izraelski TV Kanal 13 je potom objavio da odbrambeni establišment ne misli tako i da ni Mosad nije bio uključen u donošenje zaključka koji je iznela ministarka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.