AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.03.2021 08:05 > 10.03 08:52

Tužba protiv proizvodjača papira zbog 'večnog zagadjenja' vode hemikalijama (VIDEO)

Jedan Amerikanac iz države Mejn tužio je kompaniju za proizvodnju papira zbog nivoa nerazgradivih hemikalija u vodi i drugde u toj saveznoj državi.

Nejtan Sonders iz Ferfilda (Fairfield) u petak je tužio firmu "Sapi Nort Amerika", čije je sedište u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets, zbog ispuštanja organskih jedinjenja poznatih kao PFAS (per i polifluoroalkil).

Ta jedinjenja se nazivaju "večne hemikalije" jer se teško razgradjuju i nagomilavaju se u prirodi, te i u ljudskom organizmu.

Sonders u tužbi tvrdi da hemikalije u izvorima vode u okrugu Somerset potiču iz otpadne vode proizvodjača papira iako on ima postrojenja za prečišćavanje.

Njegov advokat navodi da će obeštećenje biti "u desetinama miliona dolara" jer stanovnici tog mesta već imaju zdravstvenih problema zbog PFAS u vodi.

Kompanija "Sapi Nort Amerika" oštro je odbacila tvrdnje iz tužbe.

Ipak, vlasti Mejna su otkrile da je u više desetina bunara u Ferfildu nivo jedinjenja PFAS bio veći od dozvoljenog.

Te hemikalije koje se koriste za impregniranje raznog materijala, ne razgradjuju se lako u prirodi.

Neke naučne studije povezuju te supstance s nizom bolesti ljudi, posebno radnika industrija u kojima se koristi PFAS. Zbog toga je bilo zahteva da upotreba te vrste hemikalija bude sasvim zabranjena, a bilo je i sudskih procesa u SAD, od kojih su neki završeni isplatom stotina miliona dolara obeštećenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.