AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.03.2021 12:30 > 10.03 12:33

Aktivisti Grinpisa protestovali na krovu Evropske centralne banke (VIDEO)

Dvoje aktivista Grinpisa danas su se paraglajderom spustili na krov jedne od zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu u protestnoj akciji protiv otkupa dugova firmi koje ulažu u fosilnu energiju.

Dvoje aktivista su stigli motorizovanim paraglajderom na krov zgrade u kojoj se obično održavaju konferencije za novinare i tu razvili trasparent, potvrdio je za Frans pres portparol Evropske centralne banke (ECB).

Prema slikama koje je Grinpis objavio na svom Tviteru, na transparentu dugom više od deset metara piše: "Prestanite da finansirate ubice klime", na engleskom. Ta nevladina organizacija koja se bori za očuvanje životne sredine osudjuje, u danas objavljenom izveštaju, politiku ECB u otkupa privatnih dugova, medju kojima su dugovi 60 firmi koje koriste fosilna goriva kao što su Šel (Shell), Total, Eni, OMV i Repsol.

Kao i u oktobru Grinpis je danas pozvala ECB da podrži tranziciju ka obnovljivoj energiji i da se usaglasi sa Pariskim sporazumom o klimi. "Klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima čovečanstvo mora da se suoči ovog veka" i ECB "doprinsi odgovoru u svom mandatu centralne banke delujući zajdeno sa odgovornim za politiku klime", rekao je portparol Banke.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard je uvrstila klimatske promene medju teme u velikom programuj strateške revizije mandata banke kada je došla na čelo te institucije krajem 2019, godine. Rezultati tog plana su prvo očekivani krajem 2020, ali su pomereni za drugu polovinu 2021. zbog pandemije.

Da bi podržala ekonomsku aktivnost u evrozoni pogodjenu pandemijom kovida-19, ECB je u 2020. pokrenula program otkupa duga uglavnom javnih firmi ali takodje i privatnih da dopuni program otkupa obveznica nazvan "kvantitativno popuštanje" pokrenut od 2015. godine namenjen ubacivanju likvidnosti u privredu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.